SRB ENG

U toku je snimanje celovečernjeg horora „Vampir“ u režiji Branka Tomovića

14. septembar 2020. | Autor: Zoran Janković
U toku je snimanje dugometražnog igranog ostvarenja „Vampir“ u režiji Branka Tomovića. U ovom, kako najavljuju, horor-filmu evropskog arthaus profila, uz Tomovića, ključne uloge igraju Gorica Regodić (Pored mene), Joakim Tasić (Santa Maria della Salute) i legendarna Eva Ras.

Nakon što bude svedok zločina u Londonu i pošto traži mesto na kome bi se na izvesno vreme sakrio, Arno (Branko Tomović) dobija ponudu od šarmantne ali beskrupulozne Vesne (Gorica Regodić) da počne da se stara o groblju u malom, udaljenom srpskom selu. Ubrzo, on počinje da doživljava košmarne vizije, a često ga posećuje misteriozna starica Baba Draga (Eva Ras) koja Arnoa vodi put tame. Čini se da samo seoski sveštenik (Joakim Tasić) pokušava da ga sačuva od zlokobnih namera seljana.

Vampir se snima na engleskom jeziku, nastaje kao britansko-nemačko-srpska koprodukcija, a planirano je da snimanje na raznim lokacijama u centralnoj Srbiji traje do kraja septembra. Film produciraju Miloš Z. Vučković, Jean-Louis Alexandre i Dina Vickermann. Mark Ashworth (ABCs of Death, Entity) komponuje originalnu muziku za film dok je direktor fotografije Heath McWaters. U glumačkom ansamblu su i Judith Georgi i Nemanja Bajić.

Branko Tomović, scenarista i reditelj ovog filma, istakao je sledeće: „Naš film je nadahnut stvarnim slučajevima vampirizma koji su dešavali u Srbiji početkom 18. veka. Iako je naš Vampir smešten u savremeni trenutak, on je zasnovan na tim mitovima, sujeverjima i folkornim elementima. Želeo sam da pokažem misteriozniju stranu Srbije.“

Prethodni, kratkometražni filmovi ovog scenariste i reditelja (filmovi RED, The Smell of Petrol) osvojili su brojne nagrade na prestižnim festivalima, uključujući i one koji sa sobom nose kvalifikaciju za eventualne nominacije za nagradu BAFTA i Evropske filmske nagrade.

Zoran Janković