SRB ENG

U toku je snimanje filma „Zaliv“ Draška Đurovića (manjinska srpska koprodukcija)

01. oktobar 2021. | Autor: Zoran Janković
Snimanje dugometražnog igranog filma „Zaliv“, u režiji Draška Đurovića krenulo je krajem prošle sedmice na pet lokacija širom Crnogorskog primorja. Film se snima po scenariju Đurovića i srpskog pisca Gorana Gocića, u produkciji Montenegro Max filma iz Podgorice. Snimanje će se odvijati u Petrovcu, Budvi, Tivtu, Perastu i Kotoru.

Film „Zaliv“ je, kako navode, kao ambiciozni film epohe, dobio deo sredstava na konkursu Filmskog centra Crne Gore, na konkursu Javnog servisa Crne Gore, te na konkursima u Srbiji, Bosni i Hercegovini.

U prvom delu filma učestvovaće međunarodna glumica Mariza Berenson, prepoznataljiva po ulogama u čuvenim filmovima Kabare, Smrt u Veneciji i Beri Lindon. Pored crnogorskih glumaca Danila Čelebića, Sanje Popović, Jelene Rakočević i drugih, pored Berenson u ovom  filmu igraju i Majkl Madsen, Isidora Građanin, kao i Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović i Milica Milša. Direktor fotografije je srpski snimatelj Radan Popović (Kako je propao rokenrol, Crni bombareder, serija Tajkun), a srpski koproducent je kuća Oktobar Film iz Beograda.

Radan Popović.

Sinopsis otkriva sledeće: Liza i Danijel Vudvil dolaze u Perast 1914 god. Liza je rođena Bokeljka, Danijel je britanski špijun čiji je zadatak da crnogorskom kralju Nikoli prenese poruku od njegove vlade. Danijel nestaje nekoliko sati nakon dolaska. Liza uz pomoć prijatelja Marka počinje potragu za njim, koja će trajati celih pet dana. Marko prvo odlazi po pomoć austrougarskom poručniku Otu, a zatim i kapetanu, trgovcu i zelenašu Ivu. Ivo prvo pristaje da pomogne, ali kada shvati da je Liza ta koja traži nestalog supruga uz poduže ubeđivanje ipak reši da pomogne. Saznajemo da su Liza i Ivo, bili u braku i da je Liza otišla u Englesku nakon sto su joj saopštili da je dijete koje je rodila umrlo i da je imala bezbroj razmirica sa Ivinom majkom Baba Zorkom. Baba Zorka je pravoslavna Crnogorka, Liza je Jevrejka, a Ivo rimokatolik što je takođe bio kamen spoticanja. Dete nije umrlo, ona je Ana, ima 16 godina, odrasla je u rimokatoličkom samostanu…

Foto: Ilija Perić

Zoran Janković