SRB ENG

„Untravel“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg u takmičarskom programu Sarajevo Film Festival-a

10. јула 2018 | Autor: Zoran Janković
Poznat je i takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevskog filmskog festivala (Sarajevo Film Festival-a) u kategoriji kratkog filma, u kojoj će se za festivalska odličja boriti i kratki animirani film „Untravel / Neputovanje“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg. I ovo ostvarenje je podržao Filmski centar Srbije, a Sarajevo Film Festival će se ove godine odigravati od 10. do 17. avgusta.

Ovaj film je poslednjih dana juna prikazan na na Međunarodnom festivalu animiranog filma Fest Anča, u Slovačkoj, a pre toga u zvaničnom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, te na festivalima u Anesiju i Zagrebu, kao i  na Martovskom festivalu u Beogradu ovog proleća je osvojio Granpri u selekciji animiranog filma.

Iz filma Neputovanja

Untravel Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg  je  nastao kao srpsko-slovačka koprodukcija, uz podršku Filmskog centra Srbije. Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Osim  Filmskog centra Srbije, film su finansirali i Slovački  audiovizuelnog fonda i televizija Arte.

Prethodni film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, Rabbitland  (2013)  nagrađen je na Berlinalu nagradom Kristalni medeved i prikazan je na preko sto festivala širom sveta osvojivši i druge značajne nagrade.

Više informacija o filmu Untravel ovde : www.untravel.info

Zoran Janković