SRB ENG

Upoznajte se sa mogućnostima i ponudom  VOD platforme CineSquare

6. мар 2019 | Autor: Zoran Janković
CutAway Films Distribution je u aprilu 2017. pokrenuo platformu CineSquare  sa day-and-date prikazivanjem holandskog filma za decu  The Little Gangster Arne Tonen  u Makedoniji,  Albaniji,  Hrvatskoj sa sinhronizacijom na jezicima triju zemalja. To je, kako kažu pokretači, najobuhvatnija video on demand usluga na Balkanu sa fokusom upravo na Balkan i na evropske filmove.

The CineSquare projekat je dizajniran kao jedinstveni koncept koji pokriva 13 teritorija u jugositočnoj Evropi sa potencijalom da pokrije 140 miliona ljudi u partnerstvima sa lokalnim i jugositočnim saradnicima, te predstavlja jedini projekat koji poseduje filmove iz ovog dela sveta. Ključna novina CineSquara predstavlja njegova mogućnost da iskoristi internet kapacitete, dobru infrastrukturu u regionu kao i navike balkanskog gledaoca koji je veoma aktivan na mreži u deljenju, kako bi približio kreativnu kinematografiju što široj publici.

Usluga koju su podržali program MEDIA Creative Europe, Eurimages te Makedonska filmska agencija, dostupna je kao pay-per-view svim gledaocima u 13 zemalja, koji će se registrovati i ulogovati na platformi i koji mogu gledati filmove iz udobnosti svojih domova na svom desktop, laptop računaru, tabletu ili mobilmnom telefonu.

Zahvaljujući novčanoj podršci programa MEDIA Creative Europe, Cinesquare je implementirao SVOD model te takođe implementira AVOD model. Sadržaj platforme su igrani i dokumentarni filmovi, kao i kratkometražni većinom balkanski i evropski filmovi.

Katalog poseduje preko 800 filmova + potpisanih i dogovorenih, prevedenih na nekoliko jezika jugoistočne Evrope, i povećavaće se u kontinuitetu. U ponudi je više od 20 odabranih kolekcija. 83,6% su evropski igrani, dokumentarni, animirani i kratki igrani filmovi koji su prikazivani u bioskopima najmanje u zemljama proizvodnje.

Cinesquare je našao zasebno mesto na tržištu, nudeći  balkanskim i evropskim nezavisnim filmovima još jedan život van onog u bioskopima. Razvija ekskluzivne unakrsne marketinške operacije sa festivalima i događajima u cilju promocije evropskog sadržaja.

Cinesquare je član EUROVOD-a, udruženja evropskih video on demand platformi specijalizovanih za art-house, nezavisnu i evropsku kinematografiju.

Posebne karakteristike Cinesquare -a su:

Seeonline Film Festival: Prvi online filmski festival na Balkanu. Sezonski film (4 puta godišnje) u četiri kategorije: igrani, dokumentarni, animirani i kratki (naredna izdanja: mart 2019, jun 2019, septembar 2019 i decembar 2019)

Zemlja u fokusu (Country in Focus): Cinesquare omogućava promocije filmova iz pojedinih zemalja u ograničenom vremenskom periodu, postavljajući namenski kanal pod kišobranom platforme.

Online sobe (Online Rooms): Posebna prilika za agente prodaje, fondove, festivale i institucije koje postavljaju svoje namenske kanale ispod kišobrana platforme.

Dečja četvrt (Kidsquare): Stvaranje raznovrsnije VoD ponude u cilju edukacije nove publike i privlačenja novih mladih gledaoca putem titlovanih i sinhronizovanih filmova

Day-and-date and festival-to-date premijere: Dve uspešne day-and-date premijere u saradnji sa bioskopima u 3 različite zemlje kao i tri uspešne  festival-to-date premijere u saradnji sa dva filmska festivala u dve zemlje.