SRB ENG

Variety o srpskom filmu u žiži programa First Look Filmskog festivala u Lokarnu

9. авг 2019 | Autor: Zoran Janković
I referentno i prestižno esnafsko i filmsko glasilo Variety je detaljno izvestilo o ovogodišnjem izdanju programa First Look aktuelnog Filmskog festivala u Lokarnu, u čijoj žiži je, u partnerstvu sa Filmskim centrom Srbije, novi srpski film oličen u šest ovdašnjih filmova u fazi postprodukcije.

U tekstu Christophera Vourliasa se navodi da „prošlost, pamćenje i priče koje pokreću ženski likovi označavaju neke od glavnih tema u šest srpskih filmova odabranih za program First Look u Lokarnu, odeljku koji se bavi filmovima u postprodukciji, a koji predstavlja jedan od najviših dometa pomenutog festivala.

On ističe i da „ovogodišnji izbor predstavlja vrhunce u industriji koja je dobila na zamahu tokom ove decenije, a velikim delom zahvaljujući porastu ulaganja Vlade Srbije u film, što je otvorilo vrata i za više međunarodnih koprodukcija, a što je dovelo do rasta i po pitanju i obima i ambicija.“ Menadžer ovog projekta u Lokarnu, Markus Duffner, za Variety  potvrđuje da je „filmska industrija, u smislu produkcije,  u porastu, ali i da, što je još važnije, mladi srpski producenti rastu u domenu međunarodnog iskustva u filmskoj industriji.“

U partnerstvu sa Festivalom u Lokarnu, Filmski centar Srbije (FCS), naglašeno je u ovom tekstu, odabrao je šest filmova, uključujući pet dugometražnih dokumentarnih ostvarenja, a svi izabrani filmovi su trenutno u fazi postprodukcije. Četiri od tih šest filmova režiraju žene. „Kao i prethodnih godina, ovaj program nudi izrazito važnu odskočnu dasku put međunarodnih tržišta, pošto brojni agenti prodaje, distributeri i programeri festivala svake godine hrle u ovaj švajcarski grad“, pocrtano je takođe u ovom tekstu.

Tekst u celini možete pročitati ovde:  https://variety.com/2019/film/global/locarno-film-festival-serbian-cinema-1203297727/

Zoran Janković