SRB ENG

Veliki uspeh i stopostotan učinak Srbije u potprogramu MEDIA

22. авг 2019
U okviru ovogodišnjeg MEDIA konkursa za Razvoj grupnih projekata (Slate finansiranje, poziv EACEA/23/2018) uspešne su bile dve produkcijske kuće  iz Srbije – This and That Productions i Sense Production koje su podržane u ukupnom iznosu od 301.822 evra. Ovaj vid finansiranja namenjen  je kompanijama koje u okviru jedne aplikacije konkurišu za sredstva za razvoj od 3 do 5 igranih, dokumentarnih ili animiranih projekata.

Od ukupno 178 aplikacija koje dolaze iz 27 evropskih zemalja, za finansiranje je odobrena 71 aplikacija iz 22 zemlje. Među zemljama niskog produkcijskog kapaciteta, u okviru ovog poziva najuspešnije su bile Češka sa odobrena četiri projekta (od ukupno 6 aplikacija) i Srbija iz koje su došle dve aplikacije koje su i odobrene za finansiranje.

Produkcijska kuća This and That Productions dobila je finansiranje u iznosu od 170.000 evra. Podrška je namenjena za razvoj četiri projekta dve TV serije i dva dugometražna igrana filma: serija Nečista krv u režiji Milutina Petrovića koja tematizuje nastanak građanskog društva u Srbiji u 19. veku za vreme Osmanskog carstva; Sablja, novi projekat kreatora prošlogodišnjeg regionalnog hita, TV serije Jutro će promeniti sve, Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, politički triler zasnovan na istinitom događaju ubistva Zorana Đinđića, koji kroz osam epizoda prati novinarku koja istražuje ubistvo premijera Srbije; film Pet solitera, debitanski projekat Rastka Petrovića namenjen tinejdžerima, koji govori o odrastanju i seksualnom sazrevanju koji je takođe dobio i podršku Filmskog centra Srbije za produkciju; i novi film Mirjane Karanović, Narodna drama, koji će se raditi po istoimenom dramskom tekstu Olge Dimitrijević.

A produkcijska kuća Sense Production dobila je podršku za razvoj jedne TV serije i dva dugometražna filma, kao i za produkciju jednog kratkog filma: TV serija Turbo, pisaca Milice Živanović, Borisa Grgurovića i Matijasa Nerlihačija je radnja smeštena u devedesete godine u Jugoslaviji i koja se kroz osam epizoda bavi najneorganizovanijim kriminalcima u svetu organizovanog kriminala; Živi i zdravi, novi film Ivana Marinovića koji problematizuje poziciju žene u patrijarhalnom crnogorskom društvu; i Showtime, zabavna i dirljiva priča o o pomirenju brata i sestre tokom učešća na televizijskom takmičenju talenata. U okviru ove slejt-aplikacije podržana je i produkcija kratkog igranog filma Golgeter Ivana Stojiljkovića, koja je podržana i sredstvima Filmskog centra Srbije. Kompanija Sense production podržana je u ukupnom iznosu od 131.822 evra.

Slejt-finansiranje predstavlja jedan od najzahtevnijih konkursa koji postoje u okviru MEDIA potprograma, te je ovaj uspeh veliko postignuće koje je izuzetno značajno ne samo za nagrađene kompanije nego i za razvoj audiovizuelnog sektora u Srbiji.

MEDIA desk Srbije i Filmski centar Srbije čestitaju dobitnicima.