SRB ENG

Krug Orfelin iz Vašingtona organizuje projekcije za pomoć postradalima od poplava

23. маја 2014
Srpski kulturno društvo Krug Orfelin, neprofitna organizacija za promociju srpske kulture i umetnosti, organizuje u Vašingtonu peti po redu Festival srpskog kratkog i dokumentarnog filma.

 

Izabrani filmovi biće prikazani 29. maja i 1. juna u art-bioskopu Avalon, najstarijem i najuglednijem nezavisnom bioskopu u Vašingtonu.
Prihod  ovogodišnjeg festivala je namenenjen fondovima za postradale od poplava u Srbiji.
Ove godine projekcijama svojih fimova kao gosti Kruga Ofreli prisustvovaće autori Goran Stanković, čiji je fim Raž nominovan za nagradu Američke Filmske Akademije za mlade stvaraoce (studentski Oskar 2014), kao i Biljana Žmirić, glumica i Daniel Mateić reditelj filma Isteklo vreme.
Krug Orfelin se zahvaljuje reditelju Vladimiru Peroviću, ovogodišnjem selektoru programa.
Krug Orfelin osnovan je u Vašingtonu 2004. godine sa ciljem da prvenstveno američkoj i internacionalnoj publici u glavnom gradu Sjedninjenih Država omogući dodir sa umetnicima i autorima iz Srbije. 
 
“Umetnost prenosi emocije i duh zemlje i naroda koji se ne mogu naći u agencijskim izveštajima,” kažu predstavnici srpskog kulturnog Kruga Orfelin. ”Ovo je šansa da se naši stvaraoci u širem obimu predstave američkoj publici. Ove godine, u svetlu događaja u Srbiji, iskoristićemo festival da podignemo svest u američkim medijima i među našom američkom  i međunarodnom publikom o nezapamćenoj katastrofi, koja je pogodila Srbiju i da prikupljenim sredstvima pomognemo svojim sunarodnicima u zemlji“.
 Više informacija na sajtu www.orfelin.org