SRB ENG

Zatvoren šesti Bašta fest u Bajinoj Bašti

11. јула 2019 | Autor: Zoran Janković
Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, po šesti put je održan u Bajinoj Bašti.

Već šestu godinu zaredom ovaj uzbudljiv festival akcentuje filmove s kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, skreće pažnju na mlade autore, kratki film, ali i pravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji.

Žiri i glumac Nebojša Dugalić.

Ceremonija zatvaranja održala se u bioskopu „Vlaja“,  gde se su se publici obratili članovi žirija – Dragana Varagić, glumica iz Srbije, Raško Miljković, reditelj iz Srbije i Karla Fote, producentkinja iz Rumunije, koji su tokom tri dana pogledali 24 filma iz 18 zemalja i nagradili sledeće autore:

Najbolji film – Randevu u mesečevoj orbiti Mélanie Charbonneau

Najbolji reditelj – Alexander Sagmo  – Zvuk neočekivane smrti 

Najbolji scenario –  Charles Habib-Drouot  – Kraljica Krokodil 

Najbolja glumica – Sofia Kokkali  – Hektor Malo: Poslednji dan u godini Jacqueline Lentzou

Najbolji glumac – Uroš Aziraj  Žicka Ivan Bukvić

Specijalna nagradaDaisy Sadler za scenario Crna šuma Jean-Marc E.Roy & Philippe David Gagné

Specijalna nagrada – za glumce Bas Keizer i Gijs Blom Dante vs Muhamed Ali Marc Wagenaar
Jevremović Saška, Živanović Hristina i Ivan Đurić – koje čine ovogodišnji Žiri mladih dodelili su nagradu za najbolji film ostvarenju Žicka reditelja Ivana Bukvića.

Ove godine pokrenut je i program Bašta Pitch, u okviru kog petoro reditelja predstavilo svoje projekte i to: Jovan Dimoski, Tamara Broćić, Aleksa Mihajlović, Nemanja Novosel i Nikola Polić. Oni su u toku festivala radili sa mentorkom Minom Đukić i gostujućim predavačem Milanom Stojanovićem na razvoju svojih projekata i pripremi za pitch (prezentaciju) projekta.

Jovan Jelisavčić

Nakon oba žirija, učesnicima i gostima festivala obratio se direktor Jovan Jelisavčić koji se zahvalio celokupnom timu Bašta festa, sponzorima, kao i mnogobrojnim mladim volonterima koji su i ove godine u velikoj meri doprineli realizaciji festivala. Nakon Jovana Jelisavčića, umetnička direktorka Maja Šuša najavila je dugometražno ostvarenje Zlogonje koje je zatvorilo ovogodišnji festival.

Maja Šuša

Kada se ceremonija dodele nagrada završila, publika se preselila u Dom omladine Ustanova Kultura, gde su okviru muzičkog programa nastupali bendovi Buč Kesedi i Šajzerbiterlemon.

Buč Kesidi