SRB ENG

Završeno snimanje kratkometražnog igranog filma „Golgeter“ Ivana Stojiljkovića

02. decembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Nedavno je završeno snimanje kratkometražnog igranog filma „Golgeter“ scenariste i reditelja Ivana Stojiljkovića.

Golgeter je film o srednjoškolcu Nikoli koji se sveti svom treneru zbog nekoliko fudbalskih utakmica koje je presedeo na klupi, tako što izmisli da ga je trener seksualno zlostavljao. Informacija neočekivano postaje udarna vest u medijima i dospeva na sve naslovne strane. „Zločin” se nikada nije desio, a mediji i tabloidi uspešno linčuju trenera. Nikola postaje lokalni heroj. Vest eskalira od „seksualnog zlostavljenja“ do toga da je trener Nikolu zapravo „silovao“. Nikola na kraju dobija šta je hteo, napokon ima priliku da zaigra sa prvim timom, na domaćem terenu. Najmanjem terenu u državi, bez tribina, ograđen metalnim šipkama, tik pored njive.

Film Golgeter otvara tri pitanja – šta je u stanju da učini ambicija jednog vrlo mladog čoveka u maloj sredini, na koji način je javnost u stanju da iskoristi tuđu nesreću prouzrokovanu tom ambicijom i koliko su lako ljudi u stanju da menjaju/formiraju mišljenje u odnosu plasiranje vesti u javnosti. Sve su ovo fenomeni zastupljeni ne samo u Srbiji već u celom svetu. Na duhovit i šarmantan način, ovaj film tretira vrlo teške i bolne teme na koje je važno obratiti pažnju jer predstavljaju sliku društva u kome živimo. Takođe, na suptilan i ličan način, na primeru pojedinca, ova priča ukazuje na niz posledica koje istog neminovno stignu kada nekome učini zlo. Sa sociološkog i moralnog stanovišta, Golgeter je film koji može biti još jedan od skromnih doprinosa za ukazivanje na ove velike teme.

Scenarista i reditelj Ivana Stojiljković je o ovom svom filmu rekao sledeće:

Motiv našeg glavnog junaka za ovakav čin dolazi iz nepromišljenosti, impulsivnog reagovanja i odsustva svesti o tome kakve posledice donosi optužba za seksulano zlostavljanje. Od početne ideje da skloni trenera koji “koči” njegov ulazak u prvi tim, eksplozijom vesti Nikola stiče osećaj moći i kontrole koji do sada nije poznavao. U vihoru pažnje koja mu je upućena, Nikolin motiv kroz film se menja. Toliko potenciranje od medija i od lokalne zajednice ga uglavnom plaši, ali kada na momente oseti moć, želi da to potraje. Danas, kada postoji izgrađen univerzum medijski poznatih ljudi, vrlo sumnjivog morala, Nikola kao žrtva uklapa se u takvu sliku uzora, čega i on sam postaje svestan.

U priči Golgeter posledice na optuženog trenera dolaze iz laži. Pored toga što je trener optužen za seksualno zlostavljanje, optužba uključuje odnos sa muškarcem. U maloj i patrijahalnoj sredini, pogotovo u okvirima mačo fudbalskog sveta on biva skrajnut i demonizovan. Iako omiljen od strane svojih igrača, trener nema prostora da se odbrani već mora da se iseli iz svog rodnog grada. On zauvek ostaje obeležen. Trenera kroz ceo film gradimo kao pohotnog silovatelja, a zapravo tretiramo kao svojevrsni Mekgafin. Njegova pojava na kraju nam bez sumnje daje na znanje da je Nikola sa razlogom neko vreme nakon “incidenta” postao povučen i tih, jer se zapravo uplašio laži koja se otrgla kontroli.”

Ivan Stojiljković je rođen 1984. godine u Hrvatskoj. Svršeni je student Filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Studirao je japanski jezik i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Njegovo obrazovanje uključuje: Sarajevo Talent Campus (2013), u okviru koga je njegov dugometražni projekat Uglavnom vikendom predstavljen u pod segmentu “Pack and Pitch”, i FILM TEEP Scenarističku radionicu u Bukureštu (2013). Ivanova filmografija uključuje kratkometražne filmove YUGO (2009), najbolji scenario – Festival scenarija Vrnjačka banja; DOBRO SAM, ODOH (2010) najbolja kamera – Martovski festival; FRAGMENTI (2011) najbolja kamera, Cinema City Internacionalni filmski festival.

U filmu Golgeter uloge tumače: Pavle Mensur, Sena Đorović, Dejan Cicmilović, Ivan Vučković, Igor Filipović, Silvija Križan, Nikola Todorović, Luka Maljević, Aleksandar Đinđić i prvi put na filmu Eva Bajević.

Pored scenariste i reditelja Ivana Stojiljkovića, autorski tim čine direktor fotografije Aleksandar Košutić, montažer Dragan Von Petrović, scenograf Bojana Nikolić, kostimograf Milica Kolarić i snimatelj zvuka Aleksandar Perović.

Producentkinja filma je Marija Stojanović a film se realizuje u okviru SENSE Produkcije i finansiran je od strane Filmskog centra Srbije i MEDIA Kreativna Evropa programa za razvoj filmskih projekata.