Vrtlog, kratki igrani film mlade srpske rediteljke, Emilije Gašić, uvršten je u zvanični program Macabro Film Festivala u Meksiko Sitiju, festivala koji će se po šesnaesti put održasti između 18. i 26. avgusta ove godine. Festival je mahom usredsređen na nove filmske domete iz domena horor žanra. Vrtlog je u festivalskom katalogu zaveden pod engleskim nazivom Disquiet.

Radnja Vrtloga prati četiri žene u okviru iste porodice koje za vreme dva rata čekaju svoje muškarce da se vrate. Naime, Sofija i njena majka se iz Beograda prilikom bombardovanja 1999. godine povlače na selo dok je otac na Kosovu. Stara porodična kuća odiše tragedijama prethodnih generacija koje su u njoj obitavale. Ljubica i njena svekrva Stamenka ranije u istoj kući čekaju vesti o mužu,  odnosno, o sinu Dobrivoju.

Rediteljka/scenaristkinja Emilija Gašić

Vrtlog traje 24 minuta, nastao je po scenariju Tijane Grumić i Emilije Gašić, direktor fotografije je Igor Marović, scenograf Maja Đuričić, kostimograf Đorđe Joksimović, muziku za film je komponovao Dimitrije Cvetković, film je montirala Sara Santini, a dizajnom zvuka bavila se Dora Filipović. Producenti Vrtloga su Emilija Gašić i Dušan Đoković, a izvršni producenti Aleksandar Nećakov, Miroslav Đurđević, Ramona Plazinić. Uloge tumače: Sofija Uzunović, Nataša Tapušković, Jelena Grujičić, Jasna Đuričić, Svetozar Cvetković, Dejan Ćorković, Andrej Šepetkovski, Olivera Viktorović i Nemanja Milunović.

Zoran Janković