U okviru programa „BH film“ 24. izdanja Sarajevskog filmskog festivala, svoje prvo prikazivanje pred publikom ima srpska manjinska koprodukcija „Granice kiše“. Premijera filma je u ponedeljak 13. avgusta u 20 časova.

Projekat za film Granice kiše je 2008. godine upravo na festivalu u Sarajevu osvojio CineLink nagradu kao jedan od najboljih projekata u razvoju. U pitanju je priča o ljubavi i nadi, navedeno je u rediteljskoj izjavi autora Mijovića i Sudara. Radnja je smeštena u napuštena sela na granici Crne Gore i Hercegovine, u blizini granice sa Hrvatskom.

Sinopsis: Jagoda je mlada, urbana devojka. Leto je i ona je u poseti široj porodici koja živi na selu. Na početku boravi na selu u Crnoj Gori i tu za kratko vreme boravka uspeva da promeni život svog rođaka Zdravka i vrati mu samopouzdanje… Jagoda nastavlja svoju posetu rodbini i prelazi u Republiku Srpsku, u Bosnu i Hercegovinu. Tu, u veoma sličnom selu, provodi vreme sa svojom bakom i dedom, koji vode računa o njenom mlađem rođaku Luki. Luka upoznaje Jagodu sa graničarem Nikolom, hrvatskim vojnikom, sa kojim Jagoda odmah uspostavi vezu…

Ulogu Jagode tumači Kristina Stevović, a u glumačkoj ekipi su i Kristina Stevović, Vahidin Prelić, Robert Budak, Nedjeljko Neno Milović, Ognjen Ogi Vujović, Nada Pavićević, Momo Pićurić, Marta Pićurić…  Režija i scenario potpisuju Vlastimir Sudar i Nikola Mijović, dok je direktor fotografije Miloš Jaćimović. Alek Fraj je montirao film, dok su se za kostime pobrinule Maria Jelesijević i Dara Mihajlović. Film su producirala prododukcijske kuće Balkan Kino, Oskar Film, Montenegro Max Films i Media Plus, a producenti filma su Vlastimir Sudar, Nikola Mijović, Andrijana Stojković, Predrag Karlo Kalezić, Goran Đikić, i Vlado Ljevar.

Film Granice kiše je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije. Premijera filma je u ponedeljak 13. avgusta u 20 časova, u sarajevskom multipleksu Cinema City (sala 4).

Srpska publika će film imati priliku da pogleda u Nišu, u okviru predstojećih Filmskih susreta.

Naš intervju sa Vlastimirom Sudarom možete pročitati ovde.

Đorđe Bajić