Na 4. Međunarodnom filmskom festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ u kineskom gradu Pinjau, srpski reditelj  Ivan Ikić osvojio je, kao najbolji reditelj po oceni žirija, nagradu „Roberto Roselini“. Nagrada mu je pripala za režiju filma „Oaza“ koji je premijarno prikazan i nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu. Istu nagradu u Kini je pre dve godine na ovom festivalu dobio Ognjen Glavonić za film „Teret“.

Iz filma Oaza

Film „Oaza“, po scenariju i u režiji Ivana Ikića, svetsku premijeru imao je na „Danima reditelja“ u Veneciji, a u Pinjau je prikazan u okviru takmičarske selekcije „Pritajeni tigar“ (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije). Nastanak ovog filma podržao je Filmski centar Srbije.

Sa dodele: Nagradu je preuzeo Ivan Kandijaš, otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Kini

Povodom nagrade, Ivan Ikić je izjavio sa sajt Filmskog centra Srbije: „Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu“.

Ivan Ikić, foto Marija Strajnić

Film „Oaza“ je upravo u Pinjau imao festivalsku premijeru u Aziji, a osvojena nagrada podrazumeva i novčani iznos od 10.000 dolara koje će Ikić moći da iskoristi za razvoj svog sledećeg filma. Pored projekcije „Oaze“, na festivalu u Kini je priređena i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom „Novi jugoslovenski film – Srpski novi film“ („Yugoslav New Cinema – The Serbian New Wave“).

Više o Međunarodnom filmskom festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“  pročitajte ovde.

Đorđe Bajić