U susret 51. FEST-u, koji će se održati od 24. februara do 5. marta u Beogradu, Centar beogradskih festivala – CEBEF, organizator festivala, saopštio je da će nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti ove godine biti uručena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Denu Tani.

U obrazloženju se navodi da je Zafranović “jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obeležio 60 godina karijere” i autor važnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, kao što su “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”, “Krv i pepeo Jasenovca”, “Haloa – Praznik kurvi”, a treba istaći da je u toku snimanje njegovog novog filma “Zlatni rez 42 – Djeca Kozare” koji nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije.

Filmski producent Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, poznat je po svojim saradnjama sa Goranom Paskaljevićem na filmovima “Poseban tretman” i “Suton”.

Podsetimo, nagrada “Beogradski pobednik” ustanovljena je 2014. godine, a prvi dobitnici su bili glumica Milena Dravić i ruski reditelj Aleksandar Sokurov.

Đ. B.

Fotografija: Stanislav Milojković