Pod tradicionalnim sloganom „Selom kruže filmske priče“ u nedelju, 30. juna u Ravnom Selu završen je 7. Ravno Selo Film Festival, međunarodni festival prvog ili drugog filma. Tokom četiri dana festivala prikazano je više od 40 filmova iz 19 zemalja, a na svečanom zatvaranju dodeljene su i vredne nagrade.

Zlatni klip za najboljeg reditelja uz novčanu nagradu u iznosu od 1.500 EUR koju je obezbedio Filmski centar Srbije, pripao je rediteljki Selin Song za ostvarenje “Prošli životi” (SAD, Južna Koreja). Žiri je u obrazloženju nagrade ovaj film okarakterisao kao “priču koja na suptilan način duboko emotivno dodiruje bioskopsku publiku terajući je da se zamisli nad pitanjem šta je ono što je zaista važno u našim životima, i da li ćemo te živote podrediti ljubavi, ili ćemo ljubav podrediti životu”.

Zlatni klip za najbolji film i novčana nagrada u iznosu od 1.000 EUR koju je obezbedio Filmski centar Srbije, dodeljeni su za film “Nedelja” (Srbija) snimljen po scenariju Stefana Boškovića i u režiji Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića. “Biografska priča inspirisana istinitim događajima iz života jednog od najomiljenijih pevača sa ovih prostora pretočena je u film izuzetne poetske snage koji odlikuje kvalitetan ritam u vođenju radnje, respektabilan produkcioni domet, fascinantan glumački ansambl i sjajan prijem kod publike”, navodi se u obrazloženju žirija.

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike i nagrada u iznosu od 500 EUR dodeljeni su filmu “Poslednji strelac” (Srbija) reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi. U obrazloženju odluke navedeno je da je “ovaj uzbudljivi triler, pun neočekivanih obrta i napetih scena, držao publiku u iščekivanju i stalnoj tenziju od početka do kraja”.

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljen je za film “P ozivi” (Poljska) koji je režirao Ming-Vej Ćiang, “zbog toga što je uspeo da nas uroni u srce jedne prostorije u kojoj kao da se smestio ceo svet i prikaže svu apsurdnost, bol i tragiku, koje svakoga dana, kao u nekom napetom trileru, proživljavaju operatori hitnih službi.” Posebno priznanje (Special mention) žiri je dodelio filmu “Panorama” (Brazil) Džuli Gava i Daniel Leao “zbog toga što nas je podsetio na to da jednostavne amaterske fotografije imaju neverovatnu moć da pokrenu naše unutrašnje procese, probude u nama asocijacije i sećanja i dovedu nas u kontakt sa onim nevidljivim životnim tokom koji svi, koji se bave dokumentarnim filmom, pokušavaju da uhvate”.

Plaketa Prvi metar za najbolji studentski film uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR dodeljena je rediteljki i scenaristikinji Tini Veličković za film “Tuga” (Severna Makedonija). U obrazloženju žirija stoji da je ovaj film “vešto vođena priča, koja kroz glavnog junaka koji se bori sa posledicama tragedije koja mu se dogodila, vrši svojevrsnu sondažu i vivisekciju društva na vrlo zreo način”.

I ove godine kompanija „Gorki list“ dodelila je nagradu za najboljeg mladog glumca ili glumicu festivala u novčanom iznosu od 1.000 EUR, a nagrada je pripala Luni Pilić za ulogu Janje u filmu “Sveta obitelj” (Hrvatska). U obrazloženju nagrade navedeno je da je ova glumica “odmerenim, suptilnim sredstvima pristupila veoma komplikovanom glumačkom zadatku i uspela da uverljivo odigra višeslojan kompleksan lik epohe šezdesetih godina 20. veka”.

Žiri glavnog takmičarskog programa činili su glumica Ana Lečić, reditelj Marko Novaković i glumac Miodrag Radonjić. Filmski montažer i profesor FDU Dragan Dimčić bio je predsednik jednočlanog žirija dokumentarnog programa “Kratkih 100 minuta”, a reditelj Nemanja Ćipranić predsednik jednočlanog žirija selekcije studentskog filma.

Naslovna fotografija: Vidoje Manojlović