Udruženje filmskih radnika BiH, izabralo je da bosanskohercegovački kandidat u oskarovskoj kategoriji Najboljeg međunarodnog film bude ostvarenje „Ekskurzija“ u režiji Une Gunjak. Podsećamo da je reč o manjinskoj srpskoj koprodukciji, koju je svojevremeno podržao i Filmski centar Srbije.

Pomenuti film je svetsku premijeru imao ovog leta na Locarno Film Festival-u, i tamo je otvorio program „Cineasti del presente“, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora; u Lokarnu je tom prilikom „Ekskurzija“  nagrađena Specijalnim priznanjem. Osim toga, ovaj film je prikazan u okviru programa Sarajevo Film Festival-a, Bihać Avantura Film Festival-a, gde je osvojio Grand Prix „Unska sirena“,kao i  na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom, gde je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenario (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija).

Sinopsis filma otkriva sledeće: Dok se njen  razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Pošto se posle igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna, to počinje da ugrožava eksurziju. Iman se tada nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine: direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorka Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba), a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Filmska kuća Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film je sniman u Sarajevu prošle godine, i realizovan je kao koprodukcija šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar). Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Una Gunjak rođena je i odrasla u Sarajevu. Studirala je u Italiji i Velikoj Britaniji, gde je magistrirala montažu na Nacionalnoj filmskoj i TV školi u Londonu. Radi kao montažerka, scenaristkinja i rediteljka. Njen kratki film „Pile“ (2014.) premijerno je prikazan na „Nedelji kritike“ u Kanu, i te godine osvojio je Evropsku filmsku nagradu za najbolji kratki film. „Pile“ je prikazan na Sandensu, kao i na 270 drugih festivala širom sveta, osvojivši više od 70 nagrada.

Njen kratki film „Salamat iz Njemačke“, snimljen u sklopu inicijative „Lebanon Factory“, premijerno je prikazan u programu „Quinzaine des Cinéastes“ Kanskog filmskog festivala.

Una Gunjak trenutno razvija svoj drugi dugometražni projekat „Melisi je pukao film“, radi kao konsultant za montažu na programu „First Cut Lab“ i priprema se za snimanje serije „Komar Timura Makarevića“, gde će režirati deo prve sezone.

Zoran Janković