U Narodnom muzeju Srbije u toku je XXIII Međunarodna smotra arheološkog filma, koja će trajati do 27. maja. Manifestaciju je otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju. Ove godine počasni gost je Republika Grčka – Helenska fondacija za kulturu, čiji su filmovi „Povraćaj izgubljenog“ i „Dvanaest decenija otkrića“ otvorili ovogodišnju smotru. Filmske projekcije su svakog dana u 19.00 časova u  Narodnom muzeju Srbije.

„Grčka država u Republici Srbiji ima punu podršku i stabilnog partnera. Značajne kulturne, političke i istorijske veze neprekidno funkcionišu već 150 godina kao most prijateljstva koji povezuje naša dva naroda. Činjenica da na Smotri učestvuju 22 filma iz šest zemalja Evrope i Azije, dodatno pokazuje da za kulturu ne postoje granice. Ona doprinosi istinskom razumevanju među narodima, verama, tradicijama i političkim formama“, rekla je Vanušić.

Ona je istakla da Ministarstvo kulture podrškom ovoj manifestaciji, na najbolji način obavlja svoju misiju zaštite i očuvanja arheološkog nasleđa, kao i promociju srpske kulture i njenog povezivanja sa svetom. 

U program su ove godine uvrštena 22 filma iz šest zemalja – Grčke (2), Italije (4) Španije (3), Rusije (2),  Irana (2),  i Srbije (9).

Kao i prethodnih godina odabrani filmovi se odlikuju visokim produkcijskim vrednostima, raznolikošću pristupa i atraktivnim vidovima interpretacije kulturne baštine, omogućavajući tako svim zainteresovanima, zaljubljenicima u drevne civilizacije, iščezle kulture i zaboravljene narode, da drugačije sagledaju dragocene spomenike svetske baštine.

Međunarodna smotra arheološkog filma u Narodnom muzeju prvi put je, u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, realizovana 1998. godine. Od samog početka Smotra je zamišljena kao revija najnovijih filmskih ostvarenja dokumentarnog arheološkog filma, a poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je Beograd jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost, iz godine u godinu, ima priliku da se susretne sa najkvalitetnijim filmskim ostvarenjima zahvaljujući kojima upoznajemo različite segmente jedinstvene i neprocenjive svetske kulturne baštine.

I ove, kao i  prethodnih godina, nastavlja se saradnju sa Kulturno-umetničkim programom i Obrazovno-naučnim programom RTS-a, kao i sa Fondacijim „ Neozoik“.

Z. J.