Esnafski portal CartoonBrew je pobrojao i istakao sva 63 kratka animirana filma iz čitavog sveta koja su ispunila zvanične uslove i time se kvalifikovala za moguću nominaciju u trci za ovogodišnjeg Oskara u toj kategoriji. Među tim filmovima su i „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, srpsko-slovačka koprodukcija, nastala i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Iz filma Neputovanja

Ana Nedeljković i Nikola Majdak, mlađi realizovali su svoj novi zajednički projekat u zahtevnoj stop-motion tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina. Kratki animirani film Neputovanja finansiran je od strane Filmskog centra Srbije, a takođe je podržan od strane Slovačkog filmskog fonda i televizije ZDF/Arte. Producent filma je Jelena Mitrović (filmska kuća Baš Čelik), a koproducenti su Eva Pavlovičova i Peter Badač. Narator je Maša Mileusnić. Dušan Petrović je komponovao muziku, a Milina Trišić montirala film. Za dizajn zvuka bili su zaduženi Vladimir Janković Slonče i Aleksandar Protić.  Film traje devet i po minuta. Premijerno je prikazan u zvaničnom takmičarskom programu ovogodišnjeg festivala u Berlinu, a nagrađivan je na festivalima u Poljskoj, Peći, Finskoj, Beogradu

O ovom svom filmu, autori su rekli sledeće: „U pitanju je priča o jednoj izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati. Međutim, Devojčica koja je glavni lik, sve vreme pokušava do otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Da li će uspeti da ode ili ne? Videćete u filmu. Iako je inspiracija za film nastala pre par godina, na osnovu lokalnih priča i trauma, zaista je izazov danas snimati film sa ovakvom tematikom, kada se skoro svakog dana negde na svetu pojavi neki novi zid…“

Iz filma Neputovanja

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su ljubitaljim sedme umetnosti pre svega poznati po njihovoj Zemlji zečeva (Rabbitland, 2013), kratkom animiranom filmu koji je upravo u Berlinu nagrađen Kristalnim medvedom.

Jedan od ključnih preduslova za zvaničnu kvalifikaciju za nominaciju za Oskara su učešća i nagrade na nizu refrentnih svetskih festivala, što su Neputovanja i zvanično ostvarila i uspunila. Već na ovoj koti ovo predstavlja ogroman uspeh za autore i producente ovog filma, ali i za srpsku animaciju i sveukupnu srpsku kinematografiju.

Zoran Janković