Festival “Dani srpskog filma” održaće se u petak i subotu 17. i 18. novembra u Kulturnom centru Caisa u Helsinkiju. U okviru ovogodišnjeg programa biće prikazani filmovi: “Vera” Nedeljka Kovačića, “Da li ste videli ovu ženu” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića. 


Već u petak 17. novembra u 19 časova zaljubljenici sedme umetnosti moći će da uživaju u špijunskom trileru “Vera”. Film je inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali „srpska Mata Hari” u lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada. Glavnu ulogu je dočarala Jovana Stojiljković.
U subotu 18. novembra sa početkom u 14 časova, najmlađa publika ali i ona starija imaće priliku da uživa u dečjem hitu “Leto kada sam naučila da letim”. Dvanaestogodišnja Sofija (Klara Hrvanović) mašta o kampovanju sa ekipom i svom prvom poljupcu. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom (Olga Odanović) i luckastom baba-tetkom Luce (Snježana Sinovčić).Sa novim prijateljstvima, simpatijama i avanturom, Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.


Istog dana ali dva sata kasnije, tačnije u 16 časova, gledaoci će biti u prilici da pogledaju dramu “Da li ste videli ovu ženu” u kojoj kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da “iskoči” iz svoje kože. Glavnu ulogu tumači Ksenija Marinković.


Dani srpskog filma u Helsinkiju, od svog osnivanja 2011. godine, predstavljaju kulturni most posvećen promociji srpske kinematografije i kulture. Manifestacija je osnovana od strane Srpsko-finskog društva i pruža platformu za prikazivanje raznovrsnih žanrova srpskih filmova, bilo da se radi o dokumentarcima ili igranim ostvarenjima. U prethodnim godinama, program je uključivao i razgovore sa autorima nakon projekcija filmova, pružajući jedinstvenu priliku publici da bolje razume svako filmsko delo. Sada, dok ulazi u svoje 11. izdanje, Dani srpskog filma u Helsinkiju ostaju posvećeni kulturnoj razmeni između Srbije i Finske. Pomenuta manifestacija nastavlja biti cenjena platforma za promociju srpske kinematografije i kulture. Ovaj događaj je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Ambasade Republike Srbije i Grada Helsinkija.