Srpska premijera filma “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović biće održana u ponedeljak, 27. februara u 19.30 sati u mts Dvorani u Beogradu u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a. Ostvarenje “Ovuda će proći put” podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

Svetska premijera filma održana je na festivalu Slamdance u SAD u januaru 2023. godine, na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Nina Ognjanović je diplomirala 2022. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i televizijsku režiju. Njeni kratki filmovi “Novi televizor” i “Plaču” prikazivani su na mnogobrojnim festivalima širom sveta i u okviru prve sezone RTS-ove emisije “Rani kadrovi”.

Scena iz filma „Ovuda će proći put“

Povodom premijere svog debitantskog ostvarenja na 51. FEST-u ova mlada autorka je rekla: “Ponosna sam što imam priliku da svoj prvi film premijerno prikažem domaćoj publici na festivalu koji ima tako dugu i bogatu tradiciju kao beogradski FEST. Ovo je moj diplomski film koji je snimljen u vrlo skromnim uslovima, ali uz podršku divne ekipe, talentovane glumačke postave i meštana sela Topli Do koji su nas sve ugostili u periodu snimanja. Većini njih će ovo biti prvi put da gledaju film i mislim da ne može biti bolje da on bude prikazan u Velikoj sali mts Dvorane”.

Radnja filma “Ovuda će proći put” smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

Film je sniman u predelu Topli Do

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje “Ovuda će proći put” podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije, producent filma je “Pointless Films”, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Z. J.

Fotografije: Pointless Films