U glavnom gradu Hrvatske u toku je šesnaesti Subversive Film Festival, koji se održava pod sloganom „Od distopije do utopije“, i trajaće sve do 29. maja ove godine. Između ostalih, na programu su i dva srpska dokumentarna ostvarenja – film „Bez“ autora Luke Papića, koji se nalazi u takmičarskoj selekciji, i na programu je danas, i film „Prizvan i pozvan“ autora Luke Papića i Srđe Vuče koji će sutra – u subotu, biti prikazan u sklopu posebnih projekcija. Oba filma nastala su uz podršku Filmskog centra Srbije. Inače, Luka Papić i Srđa Vučo su tim povodom gosti pomenutog festivala.

Srpsko ostvarenje „Bez“ (Without) autora Luke Papića svetsku premijeru doživelo je na programu 51. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel u Nionu, gde je ovenčano Nagradom žirija za režiju.

Beogradski slikar Aleksandar Denić, u potrazi za svojim izgubljenim psom, vodi nas na putovanje kroz njegovu viziju Srbije, zemlje u konstantnoj tranziciji, gde se prošlost i sadašnjost stalno sudaraju, crkve dižu pored komunističkih spomenika, a  jeftini stambeni blokovi niču na drevnim ruševinama. Lutajući tim fragmentima stvarnosti, čini se da i Aleksandar i Srbija traže svoj identitet.

O ovom svom filmu Luka Papić kaže: „Imao sam nacrt za scenario o slikaru koji noći provodi tražeći svog izgubljenog psa i jedini je lik u filmu bez psa – svi ljudi koje sreće imaju bar jednog, a dane ispunjava slikajući pejzaže oko nedovršenih crkava u okolini Beograda, putujući sa platnom kao slikari iz devetnaestog veka.  Onda sam predložio Deniću da on igra glavnu ulogu, da ga iskoristimo kao tog lika, uzimajući neke autentične elemente iz njegovog života, a druge falsifikujući slično kao što on to radi na svojim slikama. Denić je to vrlo rado prihvatio, Đorđe Branković je pristao da glumi njegovog prijatelja, pomoćnika u potrazi, pronašli smo likove koji su bili voljni da podele svoje autentične priče o psima i počeli smo da snimamo.“

Protagonisti su: Aleksandar Denić (slikar) i Đorđe Branković (Zoki). Autorsku ekipu čine: Luka Papić (scenario, režija, kamera), Srđa Vučo (scenario, produkcija), Jelena Maksimović (montaža), Jakov Munižaba (zvuk), Branislav Jovančević (muzika), Dimitrije Stojanović, Dušan Šaponja (glasovi pasa), Branka Majstorović (asistentkinja režije).

Film „Prizvan i pozvan“, premijerno prikazan na prestižnom festivalu IDFA u Amsterdamu, na komičan i nekonvencionalan način promatra jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji. Nekoliko bivših predsedničkih kandidata, danas neprilagođenih antiheroja, priseća se događaja oko prvih višestranačkih izbora 1990. godine i ponovo proživljava taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da su bili samo sporedni igrači. Scenario, režiju, montažu i produkcija filma potpisuju Luka Papić i Srđa Vučo. Papić je bio i direktor fotografije, za dizajn zvuka bio je zadužen Mićun Jauković, supervizor montaže je Jelena Marković, koproducent Jovan Bačkulja, a saradnik na scenariju Vladimir Vulević.

Zoran Janković