U programe 34. filmskog festivalu u Trstu, koji se održava od 21. do 28. januara 2023. godine, uvršteno je i nekoliko većinskih i manjinskih srpskih produkcija.

U takmičarskom programu dokumentarnih filmova biće prikazan jedan deo diptiha Mile Turajlić “Scenes from the Labudović Reels”, ostvarenje “Non-Aligned” (na programu 26. januara). Drugi deo diptiha, “Ciné-Guerrillas”, na programu je istog dana, ali van konkurencije. Film “Non-Aligned” rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije. Drugi deo “Ciné-Guerrillas” vodi iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva ulogu filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma. Oba filma Mile Turajlić imaju podršku Filmskog centra Srbije.

U takmičarskoj selekciji kratkih filmova biće prikazana dva srpska filma: animirani “O novcu i sreći” i igrani “9-5”. Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka “O novcu i sreći” imao je svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu u Švajcarskoj, nakon čega je usledio bogat festivalski život. Film producirala je filmska kuća “Baš Čelik” (producentkinja Jelena Mitrović), a koproducenti su “Finta Film” iz Slovenije (Tina Smrekar) i “Bfilm” iz Slovačke (Peter Badač). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske.

Scena iz filma “9-5” (Foto FDU)

Film “9-5”, dvadesetominutna režija mlade rediteljke Maše Šarović, donosi priču o neiskusnom kopirajteru koji mora da se suoči sa pritiscima posla i očekivanjima okoline, koja sve više utiču na njegov seksualni život. Na filmu su radili scenarista Marko Marković, direktor fotografije Igor Lazić, montažerka Mina Petrović i drugi. Glavne uloge tumače Mladen Sovilj, Draginja Voganjac, Maja Nikolić, Milica Sužnjević, Sergej Trifunović. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, a njegov nastanak je podržao Filmski centar Srbije.

U takmičarskom programu dugometražnih filmova svoje mesto je našlo i ostvarenje “Probudi me”, srpska manjinska koprodukcija koja je svetsku premijeru imala u Estoniji na festivalu “Black Nights” u Talinu. Nastanak i ovog ostvarenja podržao je Filmski centar Srbije. Film je režirao Marko Šantić, scenaristi su Jurij Drevenšek i Sara Hribar, a uloge tumače: Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Živa Selan, Tamara Avguštin, Jure Henigman i Benjamin Krnetić. Direktor fotografije je Ivan Zadro, a montažer Vladimir Gojun. Glavni producenti filma su Danijel Hočevar i Zala Opara iz Slovenije, a koproducent Jure Bušić iz Hrvatske i Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić iz Srbije. Film je nastao u “Vertigo” produkciji iz Slovenije u saradnji sa kućama “Jaka Production” iz Hrvatske i “Living Pictures” iz Srbije. Film su podržali Creative Europe Desk – MEDIA Slovenski filmski center, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i u saradnji sa Alcime.

U industry delu programa, na marketu “When East Meets West”, učestovaće i naši autori i producenti. Producent Milan Stojanović i rediteljka Mina Đukić će na Koprodukcionom forumu predstaviti projekat “Deca pevaju hitove”, dok će u okviru programa “First Cut+” producentkinja Andrijana Sofranić Šućur i rediteljka Emilija Gašić predstaviti film “78 dana”. U industry programima učestvuju i Dragana Jovović (EAVE Slate), Sarita Matijević Žilnik (ANIMA Spirit Inspirational Lab) i Iva Plemić Divjak (VOD Ecosystem Inpsirational Lab).

U Trstu će tradicionalno biti održana i TSFF Akademija na kojoj će biti obučeno 100 studenata filma iz Centralne i Istočne Evrope. Odabir studenata je izvršen preko najprestižnijih univerziteta i filmskih akademija, uključujući Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Češku, Srbiju, Slovačku, Rumuniju i Bosnu i Hercegovinu.

Đ. B.

Naslovna fotografija: Kamera Stevana Labudovića