Eurimages, evropski fond za podršku koprodukcija, distribucije i prikazivanja evropskih filmova u bioskopima, na 116. sednici, koja je održana od 22. do 25. septembra 2009. u Strazburu, izabrao je 13 evropskih koprodukcija kojima će biti dodeljeno 5.140.000 eur.

U dvadesetogodišnjoj istoriji Eurimagesa, koja je obeležena u Strazburu, tokom 116. sednice, Eurimages je podržao 1279 evropskih koprodukcija sa ukupno 380 miliona eura.

Odbor diktora Eurimagesa je, pored podrške koprodukcijama, razmatrao i podršku distribuciji Eurimages filmova za koja su sredstva, u visini od 30.000 eur, dobile sledeće distributerske kuće iz Srbije:
Kids Film Fest za filma „Mia i Migu“ (Francuska) Žak-Remi Žerara, Mcf Megacom film za distribuciju dva filma „Vinćere“ (Italija) Marka Belokija i „Ulica Santa Fe“ Karmen Kastiljo, Orion invest film za distribuciju dva filma: „Pramcem ka severu“ (Engleska) Stiva Hadsona i „Max Manus“ (Norveška) Joakima Roninga.
Distributeska kuća Art Vista dobila je sredstva za distribuciju filma „Svet je veliki, a spas je iza ćoška“ (Bugarska) Stefana Komandareva.

Podršku za distribuciju filmova, koji svojevremeno nisu podržani od strane Eurimagesa, u visini od 13.500 eur, dobile su sledeće distributerske kuće iz Srbije:
Mirius Tuck za film „Ledeni ambis“ (Nemačka) Filipa Stolzla, Cinears za film „Pokrajina br. 2“ (Slovenija) Vinka Moderndorfera i Tuck Vision za film „Koko Šanel i Igor Stravinski“ (Francuska) Jana Kunena.

Na sednici Eurimagesa doneta je odluka da se iz mreže Eurimages/EUROPA CINEMA digiralizuje 35 bioskopa od kojih je 5 iz Srbije sa 2/3 sredstava obezbeđenih od strane Eurimagesa.

Odbor je doneo odluku da su rokovi za prijavljivanje koprodukcija, koje će biti razmatrane tokom četiri sednice u 2010. sledeći:
– za martovsku sednicu rok je 7. decembar 2009.

– za junsku sednicu rok je 22. mart 2010.
– za septembarsku sednicu rok je 28. jun 2010.
– za decembarsku sednicu rok je 4. oktobar 2010.