BITKA NA ČEGRU 

THE BATTLE ON CEGAR HILL
KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM
54’
Ratni, istorijski, dokumentarni

Film „Bitka na Čegru“ predstavlja jedinstveni pokušaj da se dokumentarno-igranim pristupom predstave poznati istorijski događaji iz Prvog srpskog ustanka, kao i okolnosti koje su dovele do poraza srpskih ustanika u pokušaju da 1809. godine oslobode Niš, jedno od jačih turskih uporišta na Balkanu.
Tematski, film čini uporedni razvoj istorijskih dešavanja, baziranih pretežno na oskudnim hronikama i jedne nesvakidašnje ljubavne priče, koja je deo narodnog predanja i lokalne legende. Ljubavni siže svojom tragikom prati istorijski usud na Čegru, ali istovremeno, simboličnim uvođenjem pojma „potkovice“, daje nadu da tragedija nije konačna. Strukturno, film je organizovan kao dinamičan skup narativnih i igrano-dramskih celina, a česta kontrapunktiranja naglašavaju brojne protivurečnosti i velika iskušenja kojima su odolevali srpski narod i vojska.
Film „Bitka na Čegru“ osvetljava „kameničku katastrofu“ iz jednog nesvakidašnjeg ugla, trudeći se da izbegne stereotipe i neistorijske spekulacije, a da ne izostavi ni jedan detalj od značaja za tok togađaja i sam ishod bitke na Kamenici. Jedna od intencija filma jeste da kritikuje pojavu srpske nesloge, koja je glavni uzrok sloma srpskih snaga i pogibije hrabrih Resavaca i istovremeno opšte mesto ukupne srpske istorije.

Ekipa
Scenografija
Kostimografija
Osnovne informacije
Naslov na srpskom jeziku
BITKA NA ČEGRU 
Naslov na engleskom jeziku
THE BATTLE ON CEGAR HILL
Žanr
Ratni, istorijski, dokumentarni
Premijera
25/10/2007
Produkcija
Producentska kuća
Adresa
Koste Stamenkovića 9, Niš
Email adresa
gradimir.nikolic@gmail.com
Web adresa
https://ngtim.gradimirnikolic.com
Tehnički podaci
Trajanje
54