PRAG I SRPSKI SLIKARI

PRAGUE AND SERBIAN PAINTERS
DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM
96’
Dokumentarni

Kulturna klima karakteristična za život s početka dvadesetog veka stvorila je od Praga značajan punkt likovne umetnosti.
Dugometražni dokumentarni film PRAG I SRPSKI SLIKARI priča je o srpskim slikarima koji su krajem 19-og i početkom 20-og veka boravili u Pragu i studirali na praškoj likovnoj akademiji.
U filmu se sinhrone izjave eminentnih istoričara umetnosti iz Češke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije smenjuju sa filmskim arhivskim materijalima, slikama, fotografijama i originalnim dokumentima.
Naš film govori ne samo o uticajima praške likovne akademije, već i o društveno-kulturno-istorijskim dešavanjima koja su itekako ostavila trag na formiranje ličnosti naših slikara za vreme njihovog boravka u Pragu.
Ni srpska kritika kao ni stručna javnost nisu svim slikarima podjednako posvetile pažnju, tako da su neki praški djaci ostali prekriveni nepravednim velom zaborava.
Zato mi našim filmom, pored dobro poznatih i priznatih, skrećemo pažnju i na neke pomalo zaboravljene a itekako kvalitetne srpske slikare kojih se ni jedna likovna sredina ne da ne bi stidela, već bi bila ponosna da ih ima!

Osnovne informacije
Naslov na srpskom jeziku
PRAG I SRPSKI SLIKARI
Naslov na engleskom jeziku
PRAGUE AND SERBIAN PAINTERS
Žanr
Dokumentarni
Premijera
28/01/2013
Produkcija
Producentska kuća
Producent
Adresa
Dr Milutina Ivkovića 11a, Beograd
Telefon
+381 63 17 29 714
Email adresa
igor@nira.rs
Web adresa
https://www.nirapro.rs
Koproducenti
Tehnički podaci
Trajanje
96