PUCNJI U MARSEJU

BULLETS OVER MARSEILLE

Devetog oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra od Jugoslavije i mministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Film ‘Pucnji u Marseju’ prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir.

’Da li je Drugi svetski rat počeo zapravo tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima u Marseju na kralja Aksandra i ministra Bartua?’ i – ’Da li bi Evropa i svet išli bili drugačiji da je sprečen atentat za koji su svi znali da se sprema?’ – su neka od pitanja koja otvara ova filmska priča.

Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja doći do otkrića ko je zapravo stajao iza ubistva. Ko je naručilac? Trojica terorista, Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić optuženi su za saučesništvo u atentatu. Ipak, tokom promena koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unosi nespokoj i bojazan od mogućnost da će ubice biti oslobođene jer pozadina celog procesa je tajnovita i dirigovana od samog vrha kako francuske tako i nove jugoslovenske vlasti.

Producentska kuća:
Autorska ekipa
Direktor/ka fotografije
Kompozitor
Ekipa
Scenografija
Kostimografija
Kadrovi iz filma
Osnovne informacije
Naslov na srpskom jeziku
PUCNJI U MARSEJU
Naslov na engleskom jeziku
BULLETS OVER MARSEILLE
Premijera
06/08/2021
Film podržali
FCS
Produkcija
Producentska kuća
Adresa
Prvoslava Stojanovića 8, Kragujevac
Telefon
+381 64 203 6800
Email adresa
gordanmatic@hotmail.com
Koproducenti
Producentska kuća
Tehnički podaci
Trajanje
75