Nedavno je u Vršcu ponovo uspešno prikazan dugometražni igrani film Olovne godine. Reč je o filmu nastalom u neformalnoj omladinskoj organizaciji Requiem Films, oformljenoj 2008. godine u Domu Omladine u Vršcu, sa ciljem realizacije filmske i video produkcije, a sve u svrhu jačanja kulturne scene kako u Vršcu tako i šire.

Film Olovne godine priča o malim ljudima u olovnoj zemlji, talentima koji trunu, vršnjačkom nasilju, NATO bombardovanju i  posledicama koje će se osećati vekovima… Milica (Ivana Tomić) i Marko (Marko Senić) žive sami u jednosobnom stanu. Roditelji su im preminuli od raka, a oni se izdržavaju od porodične penzije. Kada Milici otkriju rak pankreasa, njihovi životi će se u potpunosti promeniti…

Dugometražni igrani film Olovne godine je napisao i režirao Bojan Stefanović. Direktor filma bio je Marko Vasiljević, scenograf Ivana Tomić, dizajneri zvuka Darko Ostojić i Marko Vasiljević. Za masku  i specijalne efekte zadužena je bila Maja Stefanović, a za kostime Maja Stefanović i Ivana Tomić. Uloge u ovom filmu tumače: Ivana Tomić, Marko Senić, Jovan Sokolovac, Sretko Marjanov, Igor Minić, Angela Tot, Nađa Belić, Ivan Kojić, Stevan Lelek, Miroljub Stojanović iVladimir Vašalić.

Film traje 79 minuta, nastao je u produkciji  već spominjane kuće Requiem Films. Producenti filma su Maja Stefanović, Marko Vasiljević i Bojan Stefanović. Bojan Stefanović  režirao je i srednjemetražne igrane filmove Iza ogledala (2009) i Beskonačni hodnik (2013),  dobitnika nagrada Piramida za najbolji found footage film na Festivalu srpskog filma fantastike i Šumski patuljak na 4. Reviji nezavisnog filma u Srpskom Holivudu.

Zoran Janković