SRB ENG

Najava: „Snevani snegovi“ (2017) Zoltana Bičkeija

04. maj 2017. | Autor: Đorđe Bajić
U susret beogradskoj premijeri filma Snevani snegovi, koja je zakazana za 5. maj 2017, upoznajte se podrobnije za ovim srpsko-mađarskim ostvarenjem u režiji Zoltana Bičkeija.

Za početak, zvanični sinopsisGodine 1680. u doba snevanih snegova nakon najezde Turaka, u pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga na više dana hoda. Među ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve, koja nema svoda pojavljuju se Dugajlija, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi su za davno izgubljenom domajom. Kako obnoviti nestalu civilizaciju? Šta je zapravo lični zadatak preživljenih? Kad nema „svoda“ raspad je neminovan. Uzalud se pojavljuju baštinik starih znanja, Starina, i njegova kći, koji pokušavaju deobom semenki za setvu da spasu zajednicu od rasipanja.

Snimanje filma je počelo još na leto 2009. godine, a tom prilikom je reditelj i scenarista Zoltan Bičkei za dnevni list Danas izjavio: „U predvorju stvaranja za mene je presudna slutnja, vizija, slika. Ponekad u okovima zvuka, ponekad, pak same tišine. One tišine iz koje sve nastaje, koja upija u sebe i sam beskraj i beskonačno mnoštvo zvukova, iznutra prožimajući i reditelja i Panonsku niziju, u kojoj se odvija ovaj film. Ali, upravo ovim filmom valja nekako nadvladati tu samrtnu, gluvu tišinu. Uzneti se nad tim zaglušujućim mukom propadanja. Jer Bačka, opustela nakon turske najezde, odiše pravom apokaliptičnom atmosferom.“

Film je nastao u srpsko-mađarskoj produkciji iza koje stoje produkcijske kuće Arbos (Srbija), Lumiere (Mađarska) i FilmArt (Mađarska). U filmu glume Nandor Silađi, Mikloš B. Sekelj, Friđeš Kovač, Anita Tot, Đerđ Barko, Laslo Čendeš, Janoš Merč i drugi. Direktor fotografije je Jovan Milinov, dok je montažer Aleksandar Komnenović. Za scenografiju je bio zadužen Saša Senković, a za kostim Ibolja Morvai. Trajanje filma je 113 minuta.

Snevani snegovi su premijerno prikazani u Mađarskoj 30. marta ove godine, nakon čega su, tokom aprila, usledile projekcije u Novom Sadu, Kanjiži, Subotici… Beogradska premijera je zakazana za petak, 5. maj, u Dvorani kulturnog centra Beograda. Projekcija počinje u 21 čas. Detaljnije o filmu možete da se informišete na zvaničnom sajtu.

 

Đorđe Bajić