Muzika iz kultnog jugoslovenskog naučno-fantastičnog filma Gosti iz galaksije koju je u martu na vinilu objavila riječko-zagrebačka diskografska kuća Fox & His Friends, biće predstavljena 5. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Muziku za film Dušana Vukotića komponovao je Tomislav Simović, jedan od najplodnijih jugoslovenskih kompozitora primenjene muzike. Simović je najpoznatiji kao autor muzike za Profesora Baltazara i druge radove Zagrebačke škole crtanog filma. Školovani klasičar i pasionirani ljubitelj džeza, vešto je balansirao između hitova koje je pisao za Terezu Kesoviju, Arsena Dedića i Višnju Korbar, muzike za film, pozorište i radio. Svoj jedini autorski album Zagrebačke impresije objavio je 1979. godine za Jugoton.

Muzika iz filma Gosti iz galaksije konačno je našla svoj put do javnosti. Do sada je smatrana izgubljenom, ali posle nalaženja izvornih traka, te restauracije, spremna je da zauzme svoje mesto u istoriji ovdašnje muzike. Autorski rad Tomislava Simovića sniman je u zimu 1980. godine i prvi je u potpunosti elektronski saundtrek nekog dugometražnog jugoslovenskog filma.

O filmu Gosti iz galaksije

Gosti iz galaksije klasik je evropskog i eks-jugoslovenskog žanrovskog filma iz 1981.
godine. Nalazi se u mnogim specijalizovanim enciklopedijama naučne fantastike i fantazija, a osvojio je i nekoliko nagrada na tadašnjim filmskim festivalima u Madridu, Trstu i Briselu. Domaću publiku i publicistiku prilično je zbunio svojom hrabrom mešavinom dečjeg filma, fantastike i horora, tako da ga se i danas (neopravdano) zaobilazi u ozbiljnijim analizama. Ipak, u istoriji filma ovog prostora teško je naći bizarniji film od Gostiju iz galaksije: neobični junaci, poseta heroine Andre iz svemira, nudisti koji dočekuju i traže susret s vanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio svoje gladno dete i na kraju, čudovište koje pobije svoje domaćine.

Film je sniman u Dubrovniku, danas omiljenoj lokaciji serije Igre prestolja i sličnih visokobudžetnih naslova, dok su enterijeri snimljeni u slavnom češkom studiju Barandov. Koncept i dizajn čudovišta potpisao je Jan Švankmajer, a pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac. Gosti iz galaksije mogli su se pogledati u bioskopima mnogih zemalja, poput tadašnje Čehoslovačke, Zapadne Nemačke, Poljske, Španije, Italije i Kube.

Ploču će u Svečanoj sali u Uzun Mirkovoj 1. predstaviti Leri Ahel i Željko Luketić, vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friends, a nakon toga na velikom platnu sledi besplatna projekcija filma.

Program počinje u 20 časova.

Đ. B.