Kako javlja portal Hrvatskog audiovizualnog centra, prvih dana ovog meseca na Pelješcu je završeno snimanje ostvarenja „Aleksi“, celovečernjeg debitantskog igranog filma rediteljke Barbare Vekarić. Film nastaje kao koprodukcija Studija dim, Filmkombajna, Filmske udruge Motion i Hrvatske radiotelevizije. Reč je o srpsko-hrvatskoj i manjinskoj srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Osim toga, film montira srpski montažer Dragan von Petrović, poznat po montažui filma Varvari u režiji Ivana Ikića.

Film prati glavnu junakinju Aleksi koja se nakon bezuspešnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U fazi je propitivanja vlastitog identiteta i tokom boravka pod roditeljskim okriljem pokušava da odluči šta će sa sobom. Aleksi je film o specifičnom razdoblju u životu mladih ljudi, onom turbulentnom periodu nakon završetka studija: život je išao prema planu, cilj je bio jasno definisan – završiti fakultet.  A onda, kad je taj period jednom prošao, razbijaju se iluzije o meritokratskom sistemu društva, iluzije da možemo postići sve ako se dovoljno trudimo.

Autorka scenarija je takođe Barbara Vekarić, glavnu ulogu tumači Tihana Lazović, a tu su i Goran Marković, Neda Arnerić, Aljoša Vučković,  Leon Lučev, Nataša Janjić, Sebastijan Kavaca, Džejson Man. Direktor fotografije je Filip Tot, scenografkinja je Ines Nezirović. Sufinansiranje filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Opširnije ovde: http://www.havc.hr/infocentar/novosti/zavrseno-snimanje-filma-aleksi

Zoran Janković