Juče, 7. avgusta, svečanom dodelom nagrada okončano je ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Herceg-Novi (Montenegro Film Festival). U petak, 4. avgusta, u čast učešća filmova i filmskih stvaralaca iz naše zemlje, Filmski centar Srbije organizovao je koktel u Gradskoj kafani. Prisutne je ispred Filmskog centra Srbije pozdravila Una Domazetoski, koja je tom prillikom naglasila da je ideja da se saradnja sa ovih festivalom nastavi i narednih godina, a sve sa ciljem unapređenja regionalne saradnje na polju filmskog stvaralaštva. Filmski centar Srbije je u saradnji sa Montenegro film festivalom pozvao na koktel sve goste festivala među kojima je bilo filmskih profesionalaca iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja čiji filmovi učestvuju u programu.

Od filmskih profesionalaca i studenata visokih filmskih škola iz Srbije koktelu su prisustvovali sledeći gosti: Mira Banjac (glumica), Nenad Dukić (producent), Zoran Popović (dekan FDU-a), Jadranka Blanuša Vučković i Slobodan Vukšić iz Centar filma, Bojan Vuletić (reditelj), Luka Bursać (reditelj), Nataša Ninković (glumica, član žirija za igrani film), Đorđe Milosavljević (scenarista, član žirija selekcije Kino Orjen), Slaven Došlo (glumac), Nataša Damnjanović (producent, član žirija za studentski film), Stefan Malešević (reditelj, član žirija za dokumentarni film), Dubravka Lakić (novinar), Nikola Šurbanović (glumac), Srđan Savić (direktor Niškog kulturnog centra), Dejan Dabić (filmski urednik u Niškom kulturnom centru), kao i reditelji studentskih filmova Milena Grujić, Tamara Todorović, Jovana Avramović i Dušan Zorić.

Pomenuti koktel pokazao se kao sjajna prilika da se u opuštenoj ali u neku ruku i radnoj atmosferi, u dobrom raspoloženju uspostave kontakte i razgovora na temu filma, filmske proizvodnje i planova za doglednu budućnosti. U tom smislu mora biti istaknuto da je tokom festivala uspostavljen kontakt i sa Zlatkom Vučkovićem, umetničkim ditektorom festivala u Puli, koji je veoma zainteresovan za saradnju  sa Filmskim centrom Srbije i koji je izrazio želju da već od sledeće godine napravi jedan esnafski dan (industry day) na  tom festivalu koji će biti posvećen regionalnim  koprodukcijama. U razgovorima sa direktorom Filmskog centra Crne Gore, Sehadom Čekićem, bilo je reči o saradnji između naša dva Centra i o predstojećem sastanku na Sarajevskom filmskom festivalu koji će biti posvećen podsticajima u državama u regionu.

Podsećamo, ovog avgusta na festivalu u Herceg-Novom prikazani su sledeći filmovi iz Srbije: Rekvijem za gospođu J., reditelja Bojana Vuletića, i novi film Luke Bursaća, Afterparti, kome je ovo bila festivalska premijera izvan Srbije,  srpsko-crnogorska koprodukcija Biser Bojane reditelja Milana Karadžića, i crnogorsko-srpska koprodukcija, Igla ispod praga, koja je, budući da je scenarista i reditelj ovog filma, Ivan Marinović, ove godine preuzeo funkciju selektora igranog programa festivala, bila prikazana van konkurencije za nagrade; tu su bili kratkometražno dokumentarno ostvarenje Luke Popadića, Ringišpil (nagrađen u programu dokumentarnih filmova) i  četiri kratka igrana filma mladih srpskih reditelja u programu studentskih filmova – Fajront Milene Grujić, Glad Tamare Todorović, Tišina Jovane Avramović i Paraliza Dušana Zorića.

Zoran Janković