U Beogradu je 21. avgusta završeno snimanje ovog novog srpskog filma; u pitanju su Šavovi, drugo po redu dugometražno ostvarenje reditelja Miroslava Terzića.

Miroslav Terzić

Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom  novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane  na usvajanje.  Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka  je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda. Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić.

Benčina, Bogdanović i Terzić na snimanju

Film nastaje pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production, a  u koprodukciji sa slovenačkom kućom Nora Productions.

Miroslav Terzić na snimanju

Reditelj Miroslav Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film Ustanička ulica iz 2012. Godine. Elma Tataragić scenaritkinja je filmova Snijeg (2008) i When the Day Had no Name (2017). Uloge u Šavovima tumače: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu  na filmu Ničije dete Vuka Ršumovića, scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Zvaničnu, instinucionalnu i finansijsku, podršku filmu Šavovi pružili su Filmski centar Srbije i Filmski centar Slovenije, kao i Evropski filmski fond Euroimages.

Zoran Janković