Ovih dana i sedmica su na lokacijama u Beogradu snimljeni značajni delovi američkog filma Ibica, koji nastaje u produkciji striming-emitera i sve više producenta, kuće Netfliks (Netflix). Delovi snimani u našoj zemlji nastali su zahvaljujući i pogodnostima koje stranim produkcijama pruža program podsticaja Filmskog centra Srbije. Ibica (u ranim fazama produkcije taj scenario bio je poznat pod nazivom Zaljubljena sam u di-džeja) prati mladu ženu čiji se poslovni put u Barselonu ubrzo izrodi u poteru za čuvenim di-džejem i koja tokom dana ludih žurki i provoda shvata da život pruža znatno više od odlaska na posao koji ona zapravo mrzi.

Ovaj film će predstavljati debi na planu celovečernjeg igranog filma za reditelja i producenta, Aleksa Rikanbaka, a glavne uloge tumače: Džilijan Džekobs (zvezda dugovečnog  sitkoma Community)  Ričard Maden (poznat iz serije Igra prestola i filma Obećanje) i Vanesa Bajer (Saturday Night Live). Direktor fotografije je Danijel Moder, zapažen po radu na američkoj verziji filma Tajna u njihovim očima i filmu Normalno srce, a posebno je zanimljivo da film, između ostalih, produciraju holivudski glumački superstar, komičar Vil Ferel i Adam Mekej, reditelj i producent sa kojim Ferel često radi (sarađivali su na filmovima SpikerSpiker 2, Noći Taladege, Rezervni igrači…).

Film Ibica, nastao uz učešće značajnog broja ovdašnjih filmskih radnika i tehničkih lica, biće prikazan sledeće godine pod okriljem Netfliksa. Ibica se nadovezuje na sve duži spisak stranih produkcija koje su u poslednjih par godina snimane u Beogradu, a čiji su producenti iskoristili brojne pogodnosti promenutog programa podsticaja iz ponude Filmskog centra Srbije.

Zoran Janković