U toku je snimanje dugometražnog igranog filma Psi umiru sami koji će predstavljati celovečernji rediteljski debi Nikole Petrovića, koji i producira ovo ostvarenje, a u isti mah je i scenarista i direktor fotografije.

Sinopsis glasi: Viktor, nekadašnji radnik programerske firme, napušta monotoni život i odlazi u ruralne predele Srbije sa željom da pronađe svoj mir i slobodu. Uspeva u tome, sve dok njegov naizgled miran i nomralan život nije prekinut kodiranom porukom na njegovom starom laptopu. Poruka napisana programskim jezikom koji samo on može da razume u celoj Srbiji. Uplašen, Viktor sumnja na to da mu je neko bio u kući. Traži savet prijatelja, ali i pomoć policije. Nakon nekoliko bezuspšenih pokušaja da razotkrije misteriozne sadržine poruke, počinje da povezuje sličnost njegovih poruka sa aktuelnim događajima i ubistvima važnih ljudi u njegovoj zemlji – šokiran je, ali još više zbunjen. Njegov strah i nemir blago na trenutak smiruje kada upouzna Milicu, devojku koja se bavi izučavanjem ekologije, a koja je poslata u ruralne predele da bi pratila razvoj određenih vrsta biljaka. Međutim, i Milica i kodirane poruke kriju daleko više nego što Viktor može da zamisli.

O ideji ovog filma i njegove priče u rediteljskoj eksplikaciji, između ostalog, navedeno je sledeće: „Kroz film prikazujemo interesantnu teoriju paralelnih univerzuma. Zapravo su odluke i to da li su one ispravne usko povezana stvar sa postojanjem paralelnih univerzuma. Moderna fizika tvrdi da se onog trenutka kada smo kao individue pred bilo kakvom odlukom, bila ona jednostavna ili komplikovana, univerzum (naša realnost) „cepa“ na broj paralelnih realnosti koliko ta odluka ima mogućnosti. Na primer, imamo odluku da podignemo olovku sa stola. Takođe, olovku možemo baciti, gurnuti, polomiti itd. To su sve mogućnosti. Za svaku od tih mogućnosti stvara se realnost koja postoji uzajamno sa ostalim realnostima. Što bi značilo da, u teoriji, olovka je u isto vreme i podignuta i bačena i gurnuta i polomljena, u svomparalelnom univerzumu. Upravo se to provlači kroz film. Odluke, i odluke koje protagonista nije doneo, ali svakako postoje.“

Nikola Petrović je scenarista, reditelj i direktor fotografije u slučaju ovog filma, a producent je Isidora Nikić. Izvršni producent je Miloš Đukelić, a Psi… nastaju pod okrijem Petrovićeve producentske kuće Singularity Pictures. U filmu Psi umiru sami najznačajnije uloge tumače: Srđan Petrović, Draginja Mileusnić, Dragan Vujić Vujke i Srđan Žika Todorović.

Kompozitor muzike je Srđan Cincar, snimatelj zvuka Goran Ćorković, scenograf Nikola Nikolić, asistentkinja scenografa Milica Stanković, dok je kostimografkinja Ivana Stojanović a asistentkinja kostimografkinje Marija Janošević. Za šminku i frizuru je zadužena Nadica Vidić. Asistenti režije su Zoran Zuković i Matija Milutinović, a asistentkinje produkcije Mina Minović i Maja Mladenović. Sekretarica režije je Iva Kijevčanin. Šarfer je Vladimir Marković.

Koproducent filma je Red Produkcija. Zasad je okvirni datum premijere novembar naredne godine a planirano je da film distribuira kuća FAME Solutions.

Galerija

 

Zoran Janković