U subotu, 14. oktobra 2017, u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj, održana je komemoracija Urošu Stojanoviću, nedavno i iznenada preminulom srpskom reditelju mlađe generacije.

Obraćajući se prisutnima od Stojanovića su se ponajpre oprostili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i Dimitrije Vojnov, scenarista, dramaturg i Stojanovićev prijatelj. Nakon  toga, od Stojanovića se u ime Filmskog centra Srbije oprostio i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti u ovoj kući. Usledili su govori glumice Danice Maksimović, koja je tumačila značajnu ulogu u Stojanovićevom Čarlstonu za Ognjenku, te Erola Kadića i Elizabete Đorevske, koji su osim u Čarlstonu… glumili i u zapaženom Stojanovićevom studentskom filmu Vešala za dvoje.

Nakon toga prikazan je video-oproštaj u čast prerano preminulog reditelja koji je, iz postojećih materijala, montirala rediteljka Jelena Tvrdišić, koja je u svojstvu pomoćnice reditelja sarađivala sa Stojanovićem na filmu Čarlston za Ognjenku.

Ovom prilikom se  zahvaljujumo Jeleni Tvrdišić, uz čije dopuštenje vam i prenosimo taj video-oproštaj od Uroša Stojanovića.

Z. J.