„O bubicama i herojima“, dugoočekivani film u režiji Petra Pašića i prva svetska premijera srpskog filma na 46. Festu, biće premijerno prikazan u Domu omladine Beograda, 24. februara 2018. godine.

Režiju ovog igrano-animiranog ostvarenja potpisuje Petar Pašić, koji je, uz Dimitrija Vojnova i Nikolu Pejakovića, i jedan od scenarista. Uloge tumače: Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović, Nataša Vojnović i Ilija Pašić. Pored njih, u filmu glume: Dunja Ćosić, Branka Petrić, Anka Milenković, Nada Macanković, Uroš Đurić, Nemanja Janičić i drugi.

„O bubicama i herojima“ biće prikazan u takmičarskoj selekciji „Srpski film“, a dostupni sinopsis filma otkriva sledeće: „U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Raša postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, podjednako nesrećnim kao što je i on. U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav…“

Pašić je poznat po hitu A3: Rock’n’Roll uzvraća udarac (2006) i kratkom filmu E-Pigs (2009), na kojima je takođe sarađivao sa scenaristom Dimitrijem Vojnovim. U Bubicama direktor fotografije je Vladan Janković, dok je film montirao Marjan Rubeša. Aleksandar Kostić napisao je muziku, scenograf je Nenad Paranosić, Tatjana Strugar je kostimografkinja. Film je nastao u produkciji kuće Doktor Fried, producenti su Uglješa Jokić i Tijana Dimić-Pašić, a ova ljubavna priča sa elementima fantastike sadrži i ambiciozno zamišljene animirane scene za koje su bili zaduženi Pašić i Vuk Tatalović. Tatalović je, uz Sinišu Suminu, bio i jedan od koproducenata filma. Distributer filma je beogradska kuća FAME Solutions. Pašićev film će se pred publikom naći sedam godina od završetka snimanja, a premijeru je odložio nedostatak finasijskih sredstava za završetak postprodukcije. Film traje 90 minuta i podržan je od strane Filmskog centra Srbije.

O nastanku filma, Pašić je za naš portal rekao: „Vuk Tatalović i ja smo u saradnji pre toga radili u Sloveniji jedan kratki film E-Pigs koji je bio tehnički takođe dosta zahtevan, ali istovremeno nama veoma zabavan. Došli smo na ideju da nešto slično probamo i u dugometražnoj formi. Tu neku osnovnu priču koju smo smislili smo onda u nekim sledećim rukama scenarija razrađivali sa Dimitrijem i Nikolom. Što se samog snimanja tiče tu je najzahtevniji deo bio stvaranje podzemnog sveta buba za koje su rađene realne makete u koje su kasnije u postu ubačeni animirani karakteri buba.”

Po završetku premijerne projekcije u subotu, 24. februara, u Domu omladine Beograda (početak filma: 17:30 časova), biće organizovan razgovor sa rediteljem i ekipom filma, koji vodi filmski kritičar Đorđe Bajić. Bubice će imati još ćetiri projekcije na Festu, o čemu se možete infromisati ovde.

Đorđe Bajić