SRB ENG

Najava: „Banditi u potrazi za mamom“ (2018) Koste Ristića

27. феб 2018 | Autor: Đorđe Bajić
Danas, 27. februara, svoju svetsku premijeru imaće srpski film Banditi u potrazi za mamom, prvo dugometražno ostvarenje mladog reditelja/scenariste Koste Ristića. Premijera je zakazana u okviru 46. izdanja Festa, u Domu omladine Beograda, s početkom u 17:30 časova.

Kosta Ristić je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 2014. godine, gde je 2016. završio i master studije filmske i TV režije. Ristić je poznat po svojim kratkim studentskim igranim i dokumentarnim filmovima (Dijamant za Baja Kaliforniju, Ruža vetrova, Sloboda ili strip), koji su sa uspehom prikazivani na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Ristić je u martu 2017. na Kubi pohađao filmsku radionicu Vernera Hercoga, tokom koje je snimio kratkometražni film Dve otadžbine (Dos patrias), koji je iste godine prikazan na Kanskom filmskom festivalu u selekciji „ACID Cannes“. Banditi u potrazi za mamom su njegovo prvo dugometražno ostvarenje i ujedno njegov diplomski master film. Na Festu će biti prikazan selekciji „Srpski film“, gde će se takmičiti za nagrade.

Upoznajte bandite: Kristijan, Emran, Edi i Sunita

O svom prvom dugometražnom filmu, Ristić kaže sledeće: „Ovaj film-igra bavi se opštim egzistencijalističkim i socijalnim temama kroz naivnu prizmu svojih tomsojerovskih junaka. To je priča o odrastanju i slobodi“.

Sinopsis: „Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice, gde nalaze slobodu. Postaju deo ulične džeparoške bande oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Ulica je slepa, pa bandu u akciji hvata policija. Kristijan uspeva da se izvuče, ostaje sam i mora da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.“

Režiju i scenario potpisuje Kosta Ristić, a uz Minu Stojadinović , Ristić je i producirao film. Koproducenti su: Ivica Vidanović i Miloš Ivanović. Ristićevi ključni kreativni saradnici na ovom projektu su direktorka fotografije Milica Drakulić i montažerka Jelena Maksimović, kao i Mićun Jauković i Dako Puač, zaduženi za dizajn i montažu zvuka. Muziku komponuju i izvode Kheirawi & The Shamasass. Za kostime su bile zadužene: Miljana Ljubičić i Tijana Topić. Scenografija je delo Emilije Orlić i Tamare Rakić. Uloge “bandita” iz naslova tumače: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip i Emran Garip, dok su epizode odigrali Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Robert Masini, Emanuel Šerifović, Senad Đorđević i Jašar Širzad. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, u koprodukciji sa Cinnamonom i Platformom. Filmski centar Srbije podržao je projekat Ristićevog filma 2015. godine, na konkursu za studentski film.

Uloge „bandita“ iz naslova tumače: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip i Emran Garip, dok su epizode odigrali Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Robert Masini, Emanuel Šerifović, Senad Đorđević i Jašar Širzad. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, u koprodukciji sa Cinnamonom, kao i Platformom. Podsećano da je Filmski centar Srbije podržao projekat Ristićevog filma 2015. godine, na konkursu za studentski film.

Banditi u potrazi za mamom traju 70 minuta i na Festu će imati tri projekcije: 27. febuara (Dom omladine Beograda, 17:30), 28. februara (Centar za kulturu „Vlada Divljan“, 19:30) i 2. marta (Cinegrad – Capitol Park Rakovica, 20:00). Nakon premijerene projekcije u Domu omladine, 27. februara, biće upriličen razgovor sa Kostim Ristićem i ekipom filma.

Đorđe Bajić