Prvog dana marta, u okviru programa „Microwave“, na 46. Festu, svoju svetsku premijeru imaće „Pretpostavka nevinosti“ (engleski naslov: Presumption of Innocence), film u režiji Jelene Marković.

Jelena Marković je diplomirala na katedri za filmsku i TV režiju (FDU), a u njenoj filmografiji nalaze se već dva dugometražna igrana filma: Država (2013) i Unutra (2015). Pored što je režirala Pretpostavku nevinosti, Jelena Marković je za ovaj film napisala i scenario.

O svom novom filmu, Jelena Marković je za portal FCS-a rekla sledeće: „Pretpostavka nevinosti donosi priču o poroti, i odnosi se prema temelju ljudske civilizacije – prema pažljivo formulisanim pravima, slobodama i obavezama čoveka u savremenom svetu. Pretpostavka nevinosti bazirana je na jednom već postojećem filmu, a razlog zašto danas u Srbiji pravim baš ovaj film je u novom uglu gledanja, iz perspektive srpske kulture, na inače zapostavljen pojam pretpostavke nevinosti. Zato i naslovljavam film tim pojmom.”

Sinopsis otkriva sledeće: „Posle suđenja, porota od dvanaest mladih devojaka odlučuje o krivici ili nevinosti mladića kome se sudi za ubistvo oca. Njih jedanaest ubeđeno je u krivicu optuženog. Jedna se suprotstavlja i insistira da razmotre sve dokaze. Grupa studenata prava na času diskutuje o pojmu pretpostavke nevinosti i o sudskim i porotničkim filmovima. Dok se dvanaest mladih porotnica suočava sa sopstvenim predrasudamau porotničkoj sobi, dalja rasprava o dokazima baca novo svetlo na slučaj“.

Glavni saradnici Jelena Marković na Pretpostavci nevinosti su direktor fotografije Branislav Popović, kompozitor Vladimir Tričković i montažeka Nevena Bakić (uz superviziju Dragana Dimčića).

Na zvuku su radili Ivan Kostić (dizajner zvuka) i Nina Radoičić (snimateljka zvuka). Film je nastao u produkciji škole glume „Prvi koraci“, a producent je Aleksandar Milisavljević, vlasnik i direktor ove škole.

U filmu glume polaznice škole glume „Prvi koraci“. Uloge porotnica tumače Marija Mijajlović, Marta Hadžimanov, Milica Nikolić, Sofija Đurić, Marijana Mandić, Jovana Ilić, Mia Kotarac, Tijana Gal Joksimović, Dragana Raković, Irena Cvetić, Anđela Popović, Tamara Silbaški i Katarina Jovanović, a ostale uloge igraju Đurđa Tasić, Teodora Petrović, Jelena Memarović, Dejana Petrović, Tamara Milčić, Iva Dabović, Emilija Urošević, Nevena Živković, Anja Žarak i Mina Vojkić.

Na Festu su planirane četiri projekcije, a nakon premijerne, 1. marta (Dvorana Kulturnog centra, početak filma u 17 časova), predviđen je razgovor sa ekipom filma koji će voditi filmski kritičar Đorđe Bajić.

Kompletan spisak projekcija filma Pretpostavka nevinosti na Festu možete pronaći ovde.

Đ. B.