SRB ENG

Promocija knjige „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017.“

12. мар 2018
Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017, nova knjiga u izdanju Filmskog centra Srbije, biće predstavljena u Delfi Caféu u SKC-u, u petak, 23. marta, s početkom u 18 časova. Na promociji će govoriti Nenad Polimac, filmski kritičar zagrebačkog Jutarnjeg lista i recenzent izdanja; Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog i serijskog programa RTS-a i autori Kritičkog vodiča kroz srpski film, Zoran Janković, Đorđe Bajić i Ivan Velisavljević.

Knjiga sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine. Ovo kapitalno izdanje napisali su Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, predani i istrajni srpski kritičari mlađe generacije, ljubitelji srpskog i jugoslovenskog filma. Njih trojica imaju dugogodišnje kritičarsko iskustvo u štampanim i elektronskim medijima, a u svom kritičarskom radu specijalizovali su se upravo za srpski film. Prema rečima direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jevtića Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017. predstavlja pionirski napor da se na jednom mestu sažmu dometi srpske kinematografije u 21. veku, a obuhvata sve relevantne podatke o više od 220 dugometražnih igranih filmova.

Iz pogovora Nenada Polimca, filmskog kritičara i recenzenta knjige: „Knjiga Kritički vodič kroz srpski film na najbolji mogući način pristupa novom dobu srpske kinematografije, obrađujući film po film, nudeći uz obilje podataka i vrlo relevantne kritičarske stavove. Sva trojica autora – Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević – odlično poznaju svetski film i njegove trendove te srpski film neprestano dovode s njim u vezu. Ništa tu nije nategnuto, sve je vrlo suvislo obrazloženo, i to je najveća vrednost njihove knjige. Fascinira kako su se uspeli odmereno i analitički postaviti ne samo prema bioskopskim hitovima kao što su Sveti Georgije ubiva aždahu i serijal Montevideo, nego i prema ponekad vrlo teško prohodnim microvawe ostvarenjima. Verovatno nema šanse da ovaj vodič pročitate u jednom dahu, previše je tu filmova i stilskih pravaca, ali prelistavaćete ga sigurno godinama.“

Knjiga Kritički vodič kroz srpski film – predstavljanje na 46. Festu