SRB ENG

Najava: „Izgrednici“ (2017) Dejana Zečevića

13. мар 2018 | Autor: Đorđe Bajić
U domaće bioskope stigao je novi film Dejana Zečevića, Izgrednici. Ovo ostvarenje je svoju svetsku premijeru imalo u Čikagu, da bi domaćoj publici bilo predstavljeno na 46. Festu.

Film Dejana Zečevića Izgrednici sniman je tokom oktobra i decembra 2015. godine, na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Iza ovog projekta stoji Biberche, filmska kuća koja je producirala prethodni Zečevićev film Neprijatelj, a takođe i nagrađivani film Takva su pravila reditelja Ognjenja Sviličića. Prolifični Zečević je tokom 2015. godine bio veoma zaposlen i išao je iz projekta u projekat. Pre Izgrednika, režirao je naučno-fantastični triler Procep i televizijsku seriju Čizmaši po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića. Zečevićevi saradnici na Čizmašima, scenarista Đorđe Milosavljević, direktor fotografije Miladin Čolaković i montažer Lazar Predojev, sarađivali su sa njim i na Izgrednicima. Zečević je do sada bio prevashodno poznat po svojim žanrovskim filmovima (oprobao se u gotovo svim žanrovima, od komedije do horora), ali njegov novi film ponajpre poseduje art-house senzibilitet – Izgrednici su snimljeni u crno-beloj tehnici i atipičnom 4:3 formatu.

O čemu se u filmu radi? Glavni junaci, Aleksandar, Teodora i Danijel, studenti su sociologije koji se, nesvesni rizika, upuštaju u opasan eksperiment. Radoznala trojka želi da dokaži da prostorna destrukcija (nered>vandalizam) postepeno prerasta u socijalnu destrukciju (izgred>zločin), da jedno proističe iz drugog. Studenti isprva ne shvataju da im haos koji izazivaju za potrebe eksperimenta polako ali sigurno menja živote. Kada se situacija otme kontroli, njihov profesor će ih ostaviti da se sami suoče s posledicama.

Producentkinja filma, Nikolina Vučetić-Zečević, otkriva još detalja: „Aleksandar,  Teodora i Danijel za potrebe master rada, uz pomoć kamera za nadzor, danonoćno posmatraju ogledna mesta na kojima vrše eksperimente. Oni se sistematski bave vandalizmom, oštećuju javnu rasvetu, bacaju đubre u slepoj ulici između zgrada, iscrtavaju kukasti krst na javnim mestima… Žele da dokažu kako prostorna destrukcija dovodi do socijalne destrukcije, te da će mesto zahvaćeno neredom neminovno privući izgrednike. Njih troje provode vreme čekajući se da na nekom od oglednih mesta nešto desi, da se pojavi njihov zamišljeni statistički negativac, mladić bez posla, iz razorene porodice siromašnih i neobrazovanih roditelja, sklon zloupotrebi alkohola ili lakih droga… Iako su na početku očekivali brz i uspešan razvoj projekta, njihov statistički negativac neće biti onaj koga su očekivali.“

Glavne uloge u filmu su pripale Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači iskusni Svetozar Cvetković. Vujović je pažnju na sebe skrenuo pre deset godina ulogom u Šejtanovom ratniku Stevana Filipovića, a popularnost je stekao zahvaljujući seriji i filmu Vojna akademija. Bjelica je glumila u pomenutim Čizmašima, a nalazi se i u glumačkoj podeli Otadžbine, novog filma Olega Novkovića. Sovilj je takođe glumio u Čizmašima, ali je prvenstveno prepoznatljiv po glavnoj muškoj ulozi u Neposlušnim Mine Đukić. Pored njih, u Izgrednicima glume i Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miorljub Lešo,  Miodrag Dragičević…

Izgrednike su podržali Filmski centar Srbije (konkurs 2014. godine) i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Svetsku premijeru je film imao krajem 2017. na 53. Međunarodnom filmskom Festivalu u Čikagu, a 1. marta 2018. održana je domaća premijera na 46. Festu, gde je i nagrađen (Đorđe Milosavljević dobio je nagradu za najbolji scenario, specijalna nagrada dodeljena je Miladinu Čolakoviću za fotografiju, dok je film u celini dobio nagrada žirija FEDORA). Nakon Festa, film je, u distribuciji Taramaunt filma, stigao na redovan repertoar srpskih bioskopa gde ga i sad možete pogledati.

Đorđe Bajić