Radovi u toku: „Čarape kralja Petra“ Petra Ristovskog

U toku je snimanje  filma Čarape kralja Petra u režiji Petra Ristovskog; reč je o ekranizaciji istoimenog popularnog romana iz pera Milovana Vitezovića a autori scenarija za film su Vitezović, Vladimir Ćosić i Vladimir Simić. Film nastaje u saradnji producentskih kuća Zillion film iz Beograda i Stefficon iz Grčke, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Čarape kralja Petra – Lazar i Petar Ristovski

Petar Karađordjević, čovek koji je mladost proveo u izgnanstvu u Francuskoj gde je proteran od strane konkurentske dinastije Obrenovića, je po povratku u Srbiju postao kralj. Njegova želja bila je da Srbiju učini modernom demokratskom zemljom sa naprednom ekonomijom i miroljubivom politikom, ali bukvalno svi i sve se urotilo protiv njegovih nastojanja: nepoverenje naroda prema strancu, žestoke političke borbe i previranja, optužbe da je umešan u dinastijski prevrat, rad tajnih službi na građenju nestabilnosti, borbe stranih sila oko sopstvenih interesa koje se lome na Balkanu, nemaština, primitivizam, spletke, i konačno –krvavi, surovi sukob u koji Srbija biva uvučena nakon objave rata Austougarske Srbiji: Prvi svetski rat. Broj žrtava u prethodnim Balkanskim ratovima Petra primorava da preispita svoju fundamentalnu želju za slobodom. On postavlja pitanje da li je ogroman broj žrtava previsoka cena koju Srbija plaća za svoju slobodu. U njemu ovo prouzrokuje veliku krizu usled griže savesti koju oseća zbog svih koji su u ratovima poginuli. Ne želi više da živi. Petar bira nedelovanje i povlačenje u sebe, prepuštajući presto sinu Aleksandru. Ipak, sinovljeva nesposobnost i stradanja kojima narod biva izložen tokom napada austrougarske vojske dovode do njegovog preokreta u ratnog, iako ostarelog kralja i vođu. Svojim prisustvom kralj podiže moral posustaloj vojsci što dovodi do veličanstvenih pobeda na Ceru i u Kolubarskoj bitci, a svojim diplomatskim veštinama i bliskim prijateljstvom sa ruskim carem Nikolajem II, grčkim premijerom Elefteriosom Venizelosom i francuskom predsednikom Armanom Falijeom, koji su svi bili naklonjeni Srbiji u najtežim trenutcima, Kralj obezbeđuje topovsku municiju koja u poslednjem trenutku stiže preko Grčke…

Film režira Petar Ristovski, kome će ovo biti debi na planu celovečernjeg igranog filma. Lazar Ristovski, koji tumači lik kralja Petra, ujedno je i producent filma. Direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, scenograf Aljoša Spajić, a kostimograf Boris Čakširan.

Uloge u filmu Čarape kralja Petra igraju: Lazar Ristovski, Milan Kolak, Ivan Vujić, Radovan Vujopvić, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Marko Todorović, Ljubiša Savanović, Marko Baćović, Branko Jerinić, Nebojša Kundačina, Svetozar Cvetković, Tanasije Uzunović, Radoje Čupić, Ivan Marković, Slobodan Ćustić, Goran Šušljik, Nebojša Vranić, Pavle Jerinić, Tihomir Arsić, Ivan Isailović, Nikola Ilić, Miloš Lučić, Miloš Rušitović, Jovica Ristovski, Miloš Tanasković, Milan Prljeta, Đorđe Erčević, Jovo Maksić, Miona Marković, Mia Radovanović, Bratislav Slavković, Strahinja Bičanin, Marko Vučetić, Milivoj Borlja, Nikola Pavlović, Ognjen Nikola Radulović, Vahid Džanković, Aleksandar Marković, Ivan Rakić, Petar Maksimović i Božidar Bekirović.

Istovremeno sa filmom nastaje i materijal za seriju koja će biti emitovana na programu Radio-televizije Srbije. Početak bioskopske distribucije očekuje se 11. novembra ove godine.

Zoran Janković