U toku je rad na dugometražnom dokumentarnom ostvarenju Supernova rediteljke Vanje Kovačević; ovaj film nastaje u koprodukciji kuća iz Srbije, Nemačke i Italije, a njegov nastanak je na Konkursu za produkciju dugometražnih dokumentarnih filmova podržao i Filmski centar Srbije.

Branislav Brajan Rašić

Kako stoji u sinopsisu ovog ostvarenja, Supernova će nas odvesti u svet rokenrol fotografije. Naš vodič kroz ovaj veliki i vrlo unosan deo muzičke industrije je fotograf Branislav Brajan Rašić. Nakon nekoliko godina bivanja između Jugoslavije i Velike Britanije, London je 1979. postao Brianov dom. Sebe opisuje kao pripadnika „radničke klase fotografa“. Svoj posao, fotografisanje rok zvezda na bini i ispred nje, radi više od 40 godina – a zvezde su postale deo njegovog svakodnevnog života. Brajan želi da „uhvati trenutak“, ali takođe želi da bude svedok istorije koja se dešava na bini, uvek se nadajući će malo „zvezdane prašine“ pasti i na njega. Uprkos tome što su samouk, njegove fotografije su pomogle u stvaranju idola, uvećanju slave i prisustva velikih muzičkih zvezda u životima običnih ljudi. Značaj njegovog rada potvrđuje činjenica da je jedan od četiri zvanična fotografa legendarnog benda The Rolling Stones.

Vanja Kovačević

Rediteljka Vanja Kovačević o motivaciji da napravi ovaj i ovakav film izjavila je sledeće: „Želim da napravim ovaj film jer sam, baš kao i likovi u filmu, veliki ljubitelj muzike. Upoznala sam Brajana Rašića na filmskom festivalu u Hrvatskoj. Bio je član žirija, dok je moj dokumentarni film bio na konkurenciji za nagrade. Brajan i ja smo postali prijatelji jer oboje volimo muziku. Njegova iskrena, dečačka fascinacija muzičkim zvezdama sa kojima se sreo i radio toliko puta me je zaista impresionirala. Verujem da je zbog te posvećenosti muzici, koja se godinama ne smanjuje, Brian Rašić toliko dugo opstao u svom poslu. Brian me je upoznao sa svetom rok fotografije. On će nas vodi do drugih rok fotografa u filmu. Brajan se suočava sa promenama u muzičkoj industriji i razmišlja o penzionisanju. Žali se na nove bendove, niske honorare; ali on i dalje radi. Volim ovaj dualizam u njegovom liku od mladog fasciniranog dečaka do džangrizavog matorca koji žali za ‘starim vremenima’; kao i činjenicu da je ‘došao’ do Roling Stounsa. A krenuo je iz Jugoslavije“.

Osim Vanje Kovačević autorski deo ekipe čine i direktor fotografije Pablo Ferro Živanović i snimatelj zvuka Vladimir Živković. Producentkinja filma je  Andrijana Stojković (All Inclusive Films, Beograd). Koproducenti su: Jelena Mitrović (Baš Čelik, Beograd), Aleksandar Ris (Neue Mediopolis, Nemačka) i Ines Vasiljević (Nightswim, Italija).

 

Ovaj dokumentarni film je podržan na Konkursu za razvoj projekta a zatim na Konkursu za produkciju dugometražnih dokumentarnih filmova Filmskog centra Srbije. U septembru 2017. projekat je podržan i od strane MEDIA programa na Konkursu za razvoj projekta. Ekipa je trenutno u fazi finansiranja projekta u zemljama koprodukcionih partnera, a paralelno sa tim film se snima kad god se dešava nešto zanimljivo u životu našeg protagoniste jer, kako naglašavaju, život ide svojim tokom bez ozbira na filmske fondove. Dosad je snimano u Beogradu, u Londonu, a jedan mali deo materijala snimljen je u Limi. Plan produkcije je da Supernova bude završena i premijerno prikazana tokom jeseni 2020. godine.

Zoran Janković