U okviru V Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ u petak 1. juna, s početkom u 20 časova, u Svečanoj sali Opštine Vračar biće održana tribina o filmskim adaptacijama proznih dela, s fokusom na nagrađivanom filmu Lazara Bodrože „Ederlezi Rising“.

Kao inspiracija za scenario ovog filmskog ostvarenja poslužila je naučnofantastična pripovetka iz 1988. godine „Predveče se nikako ne može…“ Zorana Neškovića. Radnja prati usamljenog astronauta na dugoj intergalaktičkoj misiji, kome društvo pravi ženski android. Androidova veštačka inteligencija vremenom u astronautu budi sumnju da se unutar mašine nalazi prava osoba sa svim vrlinama ali i manama koje mogu ugroziti misiju.

O samom filmu, književnom uzoru i postupku adaptacije proznih dela za filmsko platno, govoriće scenarista Dimitrije Vojnov, pisac Zoran Nešković, kao i filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Ulaz na tribinu je slobodan.

V Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održava se od 1. do 3. juna 2018. u Svečanoj sali Opštine Vračar (Njegoševa 77) i u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd). Organizatori Festivala su sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com, Kontrast izdavaštvo, Udruženje SKAZ i časopis Armaturgija.

Đorđe Bajić