Nakon uspešnog festivalskog života u zemlji i inostranstvu, Zlogonje stižu pred beogradsku publiku. Svečana premijera je zakazana u subotu 22. septembra u Kombank dvorani, sa početkom u 19 časova.

Film Zlogonje premijerno je prikazan u okviru zvaničnog programa 20. festivala TIFF Kids, održanog od 9. do 18. marta u Torontu, a koji je sastavni deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (Toronto International Film Festival). Zlogonje su u Torontu osvojile nagradu Žirija mladih (TIFF Young People’s Jury Awards). U obrazloženju žirija stoji da ovaj film predstavlja veliko iskustvo iz kog svi mogu mnogo da nauče: „Ovo ostvarenje na bajkovit način prikazuje rađanje prijateljstva i kako se u modernom društvu čuvaju prave porodične vrednosti i naizgled nepremostivi problemi postaju rešivi uz ljude koje voliš. Početkom juna, na 58. Međunarodnom festivalu filmova za decu i mlade u Zlinu, u Češkoj, Silma Mahmuti i Mihajlo Milavić, tumači glavnih uloga u Zlogonjama, dobili su nagradu „Zlatna papuča“ za najbolju decu-glumce. Krajem jula, na PriFestu u Prištini, Silma Mahmuti osvojila je nagradu za najbolju glumicu. Na 32. Filmskom festivalu u Herceg Novom, film je dobio Nagradu publike  (prosečna ocena od čak 4,48). U septebmbru film je nagrađen i u Ukrajini – dobio je Nagradu za najbolji celovečernji film za decu na 10. izdanju Međunarodnog festivala „Dytiatko“ u Harkovu, kao i CIFEJ nagradu.

Glavne uloge: Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti

Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći“ autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent ​i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije​. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U Zlogonjama glume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić, i Matija Popović.

Sinopsis otkriva sledeće: Priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

U intervjuu za FSC, reditelj Raško Miljković je objasnio poreklo naslova: „Zlogonje su srednjevekovni izraz za lovce na veštice i isterivače đavola. Oni su ti koji ’gone zlo’. Nisam siguran kako da vam objasnim, a da ne otkrijem ključne delove filma. Ceo film je u svojoj strukturi organizovan oko dečije opsesije da se iskoreni zlo koje direktno utiče na njihove živote, ali koristim tu avanturističku platformu da zapravo plasiram i kroz gradaciju otkrijem prave, istinite i vrlo realne probleme sa kojima se naši junaci bore.“ Engleski naslov filma je The Witch Hunters.

O filmovima o deci i za decu, kao i mestu Zlogonja u tom okviru, Miljković je rekao: „Mislim da je ključ savremenog evropskog dečijeg filma da pristupimo publici sa angažovanijim i emotivnijim sadržajem prikladnim unutrašnjiem detetu koje svi (nadam se) gajimo u sebi. Da pokušamo da izbegnemo pojednostavljivanje intelektualnog sadržaja i jednostavne teme samo da bismo zadovoljili nekog ko je mlad, i iz naše pogrešne perspektive nedovoljno sposoban da primi pouke koje smatramo da su prekomplikovane za njih. Potcenjujemo ih. Želeo bih da pokušam da se sretnemo na pola puta, u kombinaciji dečije nevine znatiželje sa neprijatnim situacijama odraslih koje pokušavamo da sakrijemo od njih. Ako želimo da naši potomci prevaziđu neuspehe i nedostatke nas kao pojedinaca i kao društva, moramo da se prilagodimo njihovom razvoju i potrebama. Moramo da ih vodimo i edukujemo, bez ograničenja sopstvenih strahova.“

U Torontu: Miljković, Milavić i Karaulić

Film su institucionalno podržali: Filmski centar Srbije, Media program, Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd, Opština Stari Grad. O iskustvu saradnje sa FCS-om, producentkinja Jovana Karaulić je rekla: „Debitantska strast koja je vodila autorsko-producentski tim, ne bi imala svoje stvarno značenje da komisija FCS-a nije bila dovoljno hrabra da prvu i za nas najznačajniju podršku usmeri u pravcu Zlogonja. Ovu činjenicu upotpunjuje do tadašnja slika (ne)proizvodnje filmova, gde je film podržan na prvom pozivu, nakon tri godine u kojima konkurs za igrani film nije bio realizovan. Za nas, ekipu debitanata to je predstavljalo veliki podstrek, ali i mogućnost da sa inicijalnim sredstvima postignemo koprodukcioni okvir sa Makedonijom, dobijemo podršku MEDIA fonda i učestvujemo na pičevim širom Evrope kao i na EAVE radionici usmerenoj na marekting i distribuciju. Na taj način projekat je postigao vidljivost, ali i kredibiltet u kreiranju planova za svetsku distribuciju sa sales agencijom Pluto iz Berlina. U kontekstu same realizacije, projekat traje već godinama i čini mi se da njegov dosadašnji život ne bi imao ovakvu putanju da nismo imali pažljiva usmerenja i pomoć iz matične institucije FCS-a i njenog direktora Bobana Jevtića, te da projekat koji se označava kao debitantski ne bi imao ovakve ni produkcione ali ni kreativne rezultate, da je kojim slučajem bilo drugačije. Uskoro ćemo u bioskopima videti šta smo svi zajedno u tom pogledu uradili. Držite nam palčeve!“

U distribuciji Taramount filma, Zlogonje u bioskope u Srbiji i okruženju stižu 27. septembra ove godine, dok će svečana premijera biti organizovana u subotu 22. septembra u najvećoj sali Kombank dvorane u centru Beograda, sa početkom u 19 časova – karte za ovu projekciju su raspordate, pa je zakazana još jedna, dodatna, sa početkom u 18 časova.

Đorđe Bajić