U bioskopsku distribuciju ulazi nagrađivani dokumentarni film reditelja Gorana Radovanovića. „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ prikazan je premijerno 25. februara ove godine na 47. FEST-u, i tom prilikom osvojio dve nagrade: Beogradskog pobednika (kao najbolji film u programu „Srpski film -Srbija i prijatelji“) i Nagradu „Milutin Čolić“.

Podsećamo…. „Slučaj Makavejev“ je nastao po scenariju Gorana Radovanovića (koji je film i režirao) i Borisa Trbića. Film su snimili Dragan Đorđević, Aleksandar Angelovski, Miroslav Jakovljević i Radoslav Vladić, a montirala ga je Maja Kokić. Muziku potpisuje Ognjan Milošević. „Slučaj Makavejev“ je nastao produkciji kuća Nama film i Oktobar film, a uz podršku Filmskog centra Srbije. Oktobar film je zadužen i za bioskopsku distribuciju. Izvršni producent je Predrag Jakovljević, a producentkinja Jesenka Jasniger.

„Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali“ istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je, 70-ih godina prošlog veka, sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom komunističke partije osuđivan film Dušana Makavejeva „WR: Misterije organizma“. Radovanovićev film nije samo kao omaž jednom od najvećih filmskih stvaralaca sa ovih prostora, već otkriva najveću traumu socijalističke Jugoslavije: pokušaj uspostavljanja demokratije bez suštinske slobode, ili pokušaj uspostavljanja slobode bez istinske demokratije! Ili, kako bi jedan od učesnika diskusije održane juna 1971. posle projekcije filma „WR: Misterija organizma” u Novom Sadu sa ideološkom ostrašćenostu iskreno uzviknuo sa govornice bioskopa „Arena“: „Mi imamo pravo da u našoj demokratskoj zajednici zabranimo ono što nam se u ovoj zemlji ne sviđa!“

Javna rasprava povodom filma Dušana Makavejeva organizovana je 1971. godine u sali novosadskog bioskopa „Arena“, a nakon velikog uspeha „Misterija organizma“ na Festivalu u Кanu. Makavejevljev film izazvao je burne i oprečne reakcije u partijskim krugovima i nakon ove rasprave nije puštan u distribuciju u jugoslovenskim bioskopima. Autor je još jedno vreme nastavio da živi i radi u zemlji da bi je nedugo zatim napustio i nastanio se za stalno u inostranstvu. „WR: Misterije organizma“ je danas, kao što je opšte poznato, jedan od globalno najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmova.

Autori filma „Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali“ koriste ekskluzivni tonski materijal krišom nastao 1971. godine tokom rasprave u kojoj učestvuju režiser Dušan Makavejev, jedan broj kulturnih poslanika i javnih radnika onog vremena, politički funkcioneri i predstavnici partijskih organizacija. Tok rasprave je buran, i diskusije zagovornika zabrane filma, ali i onih koji su u manjini, hrabro ga braneći, reflektuju turbulentno vreme u kome su glasovi koji se suprotstavljaju jednoumlju smeliji i otvoreniji. Film rekonstruiše jedno doba, ali i beleži zanimljive dokumentarne scene u sadašnjem vremenu, kada se odnos prema slobodi govora, filmskoj naraciji i savremenoj tehnologiji dramatično izmenio.

Goran Radovanović je scenarista i reditelj dokumentarnih i igranih filmova, kao što su „Kasting“, „Pileći izbor“, „Hitna pomoć“, „Enklava“… Diplomirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Član je Evropske filmske Akademije. Kao gostujući professor održao niz predavanja na univerzitetima širom sveta. Dobitnik je velikog broja međunarodnih i domaćih filmskih nagrada, uključujući i nagradu „Beogradski pobednik“ na 47. FEST-u, upravo za film „Slučaj Makavejev“. U obrazloženju FEST-ovog žirija je stajalo: „Slučaj Makavejev je odlična rekonstrukcija prekretnice novog jugoslovenskog talasa i važan trenutak filmske istorije. Ponovnim povezivanjem sadašnjosti i prošlosti možemo bolje da razumemo film i politiku Srbije i sveta, kao i vreme i sećanje. Žiri se divi i ceni hrabrost reditelja i njegovu jedinstvenu viziju rekonstrukcije od pronađenih snimaka u tako osetljivoj strukturi. Gospodine Gorane Radovanoviću, pozdravljamo vas. Gospodine Dušane Makavejevu, nedostajete nam.“ Film je tom prilikom osvojio i „Politikinu“ nagrade „Milutin Čolić“ uz obrazloženje: „Za film koji oživljava vremena za koja smo mislili da su prošlost, ali nas stalno podsećaju na nedovršene zadatke.“

Dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ u režiji Gorana Radovanovića od 12. septembra 2019. godine ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju u Beogradu, i Novom Sadu, a zatim i u drugim gradovima Srbije. Film traje 74 minuta, a u njemu se, između ostalih, pojavlju glumci Svetozar Cvetković i neponovljiva Milena Dravić, kojoj je ovo poslednje filmsko pojavljivanje.

Film se prikazuje u Dvorani Kulturnog centra, bioskopu „Kolarac“, Kombank dvorani i Kulturnom centru Novog Sada.

Đorđe Bajić