„Aleksandra“, novi film Saše Radojevića, od 31. oktobra ulazi u ograničenu bioskopsku distribuciji u Kombank dvorani, a od 4. novembra i u Art bioskopu „Kolarac“ i Muzeju Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

„Aleksandra“ je nastala po Radojevićevom scenariju, koji je film i režirao i producirao (Eho produkcija), a u njemu ostvario i jednu od epizodnih uloga. Radojevićevi ključni saradnici na ovom projektu su: direktor fotografije Dalibor Tonković, montažerka Nataša Pavlović i kompozitor Dobrica Višnjić. Uloge u filmu „Aleksandra“  tumače Tatjana Venčelovski, Milutin Milošević, Jelena Šušnjar, Ljuma Penov, Dubravka Kovjanić i Anđelija Vujović.

Film „Aleksandra“ donosi priču o Draginji (Venčelovski) i Aleksandri (Šušnjar), majci i ćerci koje su zaljubljene u istog čoveka, varalicu Radeta (Milošević). Svaka, na svoj način, želi da se izvuče iz rutine, usamljenosti, sivila, slabosti, kroz tu vezu. Aleksandra pokušava da nađe svoj identitet, a Draginji je očito lakše da kontroliše i vodi mali porodični posao, nego emotivni život, pa i odnos sa kćerkom.

Reditelj i scenarista Saša Radojević svoj novi film opisuje sledećim rečima: „Aleksandra je melodrama u kojoj se akteri poigravaju sa pokušajem naslovne junakinje da dođe do identiteta. Ovaj film karakterišu nežnost, prevare, posesivnost, krađe, melanholija i bolni osećaj večite zarobljenosti. U njemu u vremensku kapsulu smeštam i prizore rukavaca grada pre nego što zauvek nestanu.“

Autorska ekipa filma „Aleksandra“ pokušala je da spoji andergraund produkciju karakterističnu za garažne filmove oslobođene ideoloških i finansijskih presija i, s druge strane, melodramske motive, koji su kod najšire publike vrlo ukorenjeni i omiljeni.  Glumica Tatjana Venčelovski pojašnjava: „Već se nekako odomaćio naziv garažni film za svojevrsni anderground koji  Saša godinama kreira, no, nedavno sam izjavila da je meni od garaže bliža asocijacija tavan – pun tajni, zaboravljenih stvari koje ponovo otkrivamo, to je zapravo pogled sa vremenske distance, povezivanje doživljenog na nov način, eklektika, sloboda.“

Podsećamo…. Novi film Saše Radojevića imao je svoju svetsku premijeru 26. februara 2019. godine na 47. FEST-u, u okviru programske celine „Fest predstavlja“, nakon čega je prikazan i na nizu filmskih festivala u Srbiji (Sopot, Vrnjačka Banja, Niš). „Aleksandra“ će se poslednjeg dana oktobra naći na repertoaru Kombank dvorane, a planirane su i projekcije od 4. novembra u Art bioskopu „Kolarac“ i Muzeju Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Film traje 72 minuta.

Đorđe Bajić