SRB ENG

FEST predstavlja novi takmičarski program – FEST Fokus

11. februar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
FEST ove godine uvodi novi takmičarski program – Fest Fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani kulturnog centra. Fest Fokus nastao je iz potrebe festivala da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju. Zbog toga ne čudi što će o najboljem filmu tog programa odlučivati i oni čije se stvaralaštvo opisuje na isti način, Momir Milošević i Dušan Zorić, reditelji čije ste filmove otkrili na FEST-u, kao i pisac i publicista Damir Šehanović. U okviru programske celine FEST Fokus publika će ove godine imati priliku da pogleda devetnaest raznovrsnih filmskih ostvarenja, među kojima je i jedan film nominovan za Oskara.

Film „Easy Land“ govori o Jasni, talentovanoj i ambicioznoj arhitekti iz Srbije, koja živi u Torontu, gde želi da stvori bolju budućnost za svoju kćerku, tinejdžerku Ninu. Međutim, mentalna bolest od koje pati je veliki problem u njihovim odnosima. Uz pomoć lekova, Jasna uspeva da radi – ima posao u jednoj prodavnici. Iznenada dobija priliku da se dokaže i izradi projekat svojih snova, ali da bi to izvela, mora da rizikuje svoju stabilnost i krhke odnose sa kćerkom. Kad Nina nađe posao u jednom pozorištu, počinje da veruje u nove mogućnosti. Uskoro se suočava sa teškom odlukom – da stvara sopstvenu budućnost ili da ostane, pomažući majci da izgradi bolji život o kome su sanjale. Među gostima će se, takođe, naći i autorski i glumački tim filma „Easy Land“ – rediteljka i scenaristkinja Sanja Živković, kao i glumice Nina Kiri i Mirjana Joković.

„Dopunska nastava“, za koji režiju potpisuje Ivan-Goran Vitez, prati čoveka besnog zbog toga što ne može sa svojom ćerkom da proslavi njen deveti rođendan. Nedavno razvedeni otac upada u njen razred sa poklonom, tortom i puškom. Aktuelni gradonačelnik odlučuje da iskoristi talačku krizu, ne prežući ni pred jednim rešenjem. Treći film Ivana-Gorana Viteza je napeti triler sa taocima, obojen crnim humorom, ali i film u koji je ugrađen oštar politički komentar. Reditelj Ivan-Goran Vitez, kao i glumci filma „Dopunska nastava“ Đorđe Kukuljica i Janko Popović-Volarić biće gosti na ovogodišnjem FEST-u.

Poljski film „Telo Hristovo“, reditelja Jana Komase, nominovan je od strane Akademije za Oskara za najbolji internacionalni film, a do sad je osvojio više od trideset nagrada na brojnim međunarodnim festivalima, nakon što ga je samo u Poljskoj pogledalo oko 1,4 miliona gledalaca. Film prati mladića Danijela koji u pritvoru za mlade doživljava duhovnu transformaciju. Iako ga zločin koji je počinio sprečava da pristupi formalnom izučavanju hrišćanstva, on ne odustaje od svog sna i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.

Francuski film „Jelenska koža“, reditelja Kentena Dipjea, govori o čoveku koji je opsednut jaknom od jelenske kože iz svojih snova. Zbog te opsesije okreće leđa jednoličnom životu u predgrađu, spiska životnu ušteđevinu i čak se okrene kriminalu. Ovo ostvarenje žanrovski se označava kao horror/komedija, a to nije jedini hibridni film u ovom programu.