Karantin je u punom zamahu i treba kvalitetno ispuniti vreme koje provodimo kod kuće. Filmski centar Srbije je nedavno pokrenuo Jutjub kanal sa odličnim filmskim sadržajem, o čemu smo već pisali, ali ne treba smetnuti s uma da se u prostranstvima interneta može pronaći još dosta toga vrednog i zanimljivog, a uz to potpuno besplatnog. Zamolili smo Igora Stanojevića, reditelja i selektora Beldokasa, da nam preporuči svoje omiljene skorašnje domaće kratkometražne naslove dostupne za besplatno gledanje na mreži. Evo šta je sve Stanojević odabrao… Tu su linkovi, tu su njegova obrazloženja. Na vama je da se samo zavalite i uživate u ovom odabiru vrednom pažnje. Pa da krenemo…

„Paradigma“ (2016), režija: Dean Radovanović – kratki igrani film

Bekstvo iz dosade srpske dnevne sobe u panični napad koji viri mimo nje. Jedna potencijalno prozaična situacija koja postepeno počinje da se uvrće i ugiba, sve dok i sama realnost ne posustane pod udarom snažnijih sila koje su na delu. Drugi radovi autora vredni pažnje i dostupni na otvorenom linku: „Ako Ikada Jedne Noći Bilo Kad“ i  „Nekoliko ljudi nedeljom ujutru snima jedan kadar“.

https://vimeo.com/159972726

„Divan dan“ (2019), režija: David Jovanović – kratki igrani film

Sve najbolje komedije su filmovi o idiotima, a maestralni Denis Murić i Ivan Đorđević su dva najbolja idiota koje je naša kinematografija videla u poslednje vreme. Režija Davida Jovanovića je predivno uvrnuta i dodatno podmazuje svaki komični trenutak.

https://vimeo.com/337112633

 „Juvenile“ (2016), režija: Jovan Todorović – kratki dokumentarni film

Jovan Todorović, u izvanrednoj simbiozi sa direktorom fotografije Stefanom Đorđevićem i ostatkom ekipe, prenosi odsečan i snoliki život vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. Drugi radovi autora vredni pažnje i dostupni na otvorenom linku: „You’re Dead“ i „America“.

https://vimeo.com/160994809

„Kamen u ruci“ (2017), režija: Stefan Ivančić – kratki igrani film

Izgubljeni dečaci se druže u napuštenom kamenolomu i gađaju teretne vozove kamenjem, što je dovoljno jednostavno i razumljivo, ali svet van kamenoloma pun je problema na koje je nemoguće potegnuti kamen, čime je već malo teže ovladati.

https://vimeo.com/197769141

„Fajront“ (2016), režija: Milena Grujić – kratki igrani film

Propala pljačka koja vodi do propale žurke koja vodi do propale racije koja vodi do propalog bekstva pa sve do potmulih zvukova sirena u magli. Ponekad je jedna loša noć dovoljna da promeni sve, ponekad deluje da sve loše noći liče jedna na drugu.

https://youtu.be/hvMav_KaG5o

„Ujed pčele u Velikim pčelicama“ (2016), režija: Marko Đorđević – kratki igrani film

Svi oni koji su jesenas bili opčinjeni dugometražnim debijem Marka Đorđevića „Moj jutarnji smeh“ (a ko nije?) mogu da se počaste ovim pastoralnim filmom o razmaženim umetnicima, snimljenim u slavnoj srpskoj tradiciji lo-fija. Drugi rad autora vrednan pažnje i dostupan na otvorenom linku: „Na drugoj obali“.

https://vimeo.com/215834118

BONUS FILM

Nakon što pogledate filmove koje je odabrao i predstavio Igor Stanojević, pogledajte i njegov kratki  film„Zemlja 2.0“ (2017).

https://youtu.be/3MSRytbMMUw

Đorđe Bajić