SRB ENG

Uskoro! Kristofer Vogler: „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“

22. jun 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Izdavačka delatnost Filmskog centra Srbije je u punom zamahu. „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ je knjiga koju svaki ljubitelj filma treba da poseduje u svojoj biblioteci. Vogler je svoju knjigu zasnovao na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji „Heroj sa hiljadu lica“ koja je, između ostalog, inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja serijala „Star Wars“.

U samom središtu ovog kapitalnog dela nalazi se teorija po kojoj se većina priča može razložiti na niz narativnih struktura i arhetipova, opisanih kroz mitološku alegoriju. FCS je objavio najpotpuniju verziju „Pišćevog putovanja“ u kojoj se, pored predgovora za prvo srpsko izdanje iz pera Ane Lasić, nalaze uvodi za drugo i treće izdanje (2007), kao i predgovor za drugo izdanje ove važne studije.

Promocija Voglerovog ključnog dela, koje proučavaoci filma nazivaju „scenarističkom biblijom“, biće održana u četvrtak, 25. juna, u galeriji ARTGET na prvom spratu Kulturnog centra Beograda, a sa početkom u 19 časova.

Đorđe Bajić