U utorak, 26. aprila (s početkom u 20:30) u beogradskom Domu omladine premijerno će biti prikazan  biografski dokumentarni film Tapavica, u režiji Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića, a o velikom arhitekti i prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine.

Tapavica Poster - small copy

Iz zvanične najave: Veliki narodi pamte svoje velike ličnosti. Pamte ne pukog pamćenja radi, već zbog podsećanja na put kojim je ponekad potrebno proći da bi se svojim talentima ostavio trag u vremenu. Mi, često vrlo pogrešno, mislimo da o svim našim velikim ličnostima dovoljno znamo. A, zapravo, istina je da čak i ne znamo za sve one velikane koji su ostavili trag za sva vremena. Ovo je priča o jednom takvom čoveku, Momčilu Tapavici, prvom Srbinu koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. O prvom našem osvajaču olimpijske medalje. O velikom čoveku, arhitekti čija dela opstaju i vek kasnije. Ovo je priča o neobičnom čoveku, iz čijeg se života može mnogo naučiti.

Miki Krstović Tapavica
Miodrag Miki Krstović je vodič kroz priču o Momčilu Tapavici.

Mozaik životne priče Momčila Tapavice sklapa glumac Miodrag Miki Krstović zajedno sa Vlade Divcem, Stevanom Koprivicom, Živkom Baljkasom i mnogim drugim, arhitektama, hroničarima sporta, istoričarima, sportistima…  Film je sniman u periodu od 2012-2015. na lokacijama u Vojvodini (Novi Sad, Petrovaradin, Nadalj), Crnoj Gori (Herceg Novi, Bijela, Cetinje) i Beogradu. U tom periodu snimljena su arhitektonska dela Momčila Tapavice i napravljeno je više od dvadest intervjua sa najrazličitijim sagovornicima, a sve kako bi lik i delo Momčila Tapavice bilo osvetljeno iz različitih uglova.

TAPAVICA by LoOney CC.00_39_29_15.Still017

Film su združenim snagama režirali Ognjen Rakčević i Milan Todorović, scenario je delo Darka Nikolića, film je montirao Vladimir Marković Looney, direktor fotografije je Vladimir Pavić, autor muzike Nikola Jeremić, za dizajn zvuka se pobrinuo Nikola Radivojević, a na filmu su sarađivali i istoričari-istraživači dr Danilo Šarenac i Đurđa Borovnjak, kao i ilustrator Uroš Petković.

Doprinos priči o Tapavici dao je i Vlade Divac.
Doprinos priči o Tapavici dao je i Vlade Divac.

Kako Tapavica vidno odudara od ostatka njegovog producentskog i rediteljskog opusa, koreditelja Milana Todorovića, reditelja filmova Zona mrtvih i Mamula i producenta Procepa, upitali smo da nam pojasni otkud on u ovoj priči i kako je tekao rad na izradi ovog filma:

„Dokumentarni film o Momčilu Tapavici možda i jeste neobično ostvarenje za moj dosadašnji opus, koji je okrenut prevashodno žanrovskim filmovima, ali je u pitanju priča o jednom heroju iz naše istorije koji je nepravedno zapostavljen, a iz čijeg zivota i rada se može mnogo naučiti. Kreativna sila iza ovog projekta jeste moj kolega sa klase i prijatelj, Ognjen Rakčević. Nas dvojica smo oduvek želeli da radimo zajedno na nekom projektu, ali su nam se afiniteti uglavnom razilazili. Kada me je Ognjen pozvao pre par godina i ispričao šta je sve izvesni Tapavica postigao, odmah sam se zainteresovao da saznam više o njemu. Iako je inicijalno bilo zamišljeno da film bude igrano-dokumentarni, sa rekonstrukcijama najznačajnijih događaja iz njegovog zivota, zbog nedostatka sredstava i adekvatne podrške, morali smo da se zadovoljimo samo dokumentarnim delovima, a nedostajuće delove priče ispričao je moj omiljeni domaći glumac Miki Krstović. Shvatili smo da je priča o Tapavici dovoljno zanimljiva i važna da se čuje, nevezano od toga koliko ce spektakularna produkcija da bude. U pitanju je priča o sportisti, arhitekti, o čoveku koji se borio protiv sistema i uspeo da ostavi značajno nasleđe iza sebe. A legende o njemu tek čekaju da se ispričaju… Možda u igranom filmu.“

Milan Todorović, producenti reditelj.
Milan Todorović, producenti reditelj.

Realizaciju dokumentarnog filma o Momčilu Tapavici podržali su Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Olimpijski komitet Srbije, Inžinjerska komora Srbije, grad Pančevo i Feromont.  Film traje 44 minuta, a biće prikazan i sredinom maja, u okviru Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Beldocs. Ulaz na pretpremijeru u Domu omladine Beograda je slobodan.

Zoran Janković