U subotu, 8. maja 2021. godine, u okviru Glavnog takmičarskog programa 49. izdanja FEST-a, biće prikazan novi film Olega Novkovića. „Živ čovek“ je premijeru ima prošle godine, na Filmskom festivalu u Kotbusu, u Nemačkoj, a projekcije na FEST-u su prva prilika da film pogleda i domaća publika. Nakon prve projekcije 8. maja u Kombank dvorani koja počinje u 19 časova, „Živi čovek“ će biti prikazan još jednom u Kombank dovrani (9. maj, u 11:30), a zatim i u Cineplexx Galeriji (9. maj, u 14:00; 11. maj, u 11:30).

„Živ čovek“  je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu. Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda Sinovi, Igor Đelić-Đela, živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu.

„Živi čovek“ traje 97 minuta, film je režirao Oleg Novković, a scenario je napisala  Milena Marković. Uloge tumače: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović…  Na filmu su radili i direktor fotografije Miladin Čolaković, montažer Lazar Predojev, kompozitor Vojislav Aralica. Producenti filma su Uroš Lazić i Ljiljana Đuričko u ime producentske kuće SALT iz Srbije, dok su koproducenti Ostlicht filmproduktion gmbh iz Nemačke i The Chouchkov Brothers iz Bugarske. Distributer filma je Taramount Film, a nakon projekcija na FEST-u, „Živi čovek“ ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

Po završetku snimanja, glavni glumac, Nikola Đuričko, rekao je: „Moj je utisak da smo napravili jedan veoma zanimljiv, pametan, emotivan i pravi rokenrol film. Milena Marković je napisala odličan scenario i moram krajnje sebično da dodam vrhunsku ulogu Đele, koju ja igram. Đela nosi ceo film i za mene je to bilo pravo zadovoljstvo. Moju suprugu igra Nada Šargin koja je još jednom potvrdila da je u vrhuncu svoje forme, Bojan Žirović igra mog drugara i mislim da se naš privatni odnos samo preslikao na film. Želeo bih da pomenem i mlade glumce koje ćete imati prilike da vidite a to su: Jana Bjelica, Filip Hajduković i Iva Milanović. Sa Olegom Novkovićem sam samo jednom radio pre ovog filma ali znam dobro za njegov profesionalizam, njegovu posvećenost, strast i temeljne pripreme, što ni ovog puta nije izostalo. Hteo bih da iskoristim priliku i da se zahvalim Urošu Laziću i Ljiljani Đuričko, producentima filma, koji da su prepoznali ovaj tekst i koji su svim silama omogućili da imamo zaista vrhunske uslove i potpunu posvećenost ovom projektu. Nadam se da će i publika sa nama podeliti radost i uzbuđenje koje smo mi kao i cela ekipa ugradili u ovaj film.“

Oleg Novković je filmski reditelj i scenarista. Rođen 1968, diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Karanovića. Novković je reditelj filmova „Kaži zašto me ostavi“, „Normalni ljudi“, „Rudarska opera“, „Sutra ujutro“, „Beli beli svet“, „Otadžbina“ i serije „Močvara“. Novković predaje filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Foto: Jovan Ilić
Tekst: Đorđe Bajić